VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Taste Waste

Taste-Waste Nápady Radiožurnál - Nejsem plýtvák! Radiožurnál - Glosy Pavla Maurera Apetit Amuse bouche na vyhlášení TOP 10 Grand Restaurant 2016 Spolupracujeme Grand Restaurant Festival - Recepty facebook Grand Restaurant Instagram Grand Restaurant Vaše tipy

„Od semínka až po hovínko... a pořád dokola“

 

Taste-Waste logo

 

 

 

Klikněte do obrázku a vyberte si kam se vydáte!

Mapa stránek Taste Waste

Grand Restaurant Festival - Recepty     Amuse bouche na vyhlášení TOP 10 Grand Restaurant 2016      Apetit     Radiožurnál - Nejsem plýtvák!   Radiožurnál - Glosy Pavla Maurera

 


 

Pomozte nám šířit myšlenku „taste waste“ neboli „vyzkoušej/ochutnej to, co jsi zvyklý vyhazovat“

 

 

CO NÁM VADÍ?

 

 

 

Plýtvání ve všech fázích potravinového řetězce:

  • Celosvětově nekontrolovaná zemědělská nadprodukce
  • Hromadící se potravinový odpad
  • Nevědomost v oblasti recyklace
  • Plýtvání pitnou vodu
  • Supermarkety, které odmítají tzv. křivou (tedy esteticky nevyhovující) zeleninu a ovoce 
  • Příliš velká balení surovin, která člověka nutí nakupovat víc než skutečně potřebuje
  • Nepřiměřené porce v restauracích vedoucí k přejídání
  • Mrhání částmi surovin, které naši šetrní předkové dokázali dále využívat
  • Záměrné zatajování nebo nedostatečné poskytování informací ohledně plýtvání

 

KDO JSME?

 

Dlouhodobě se zabýváme hledáním a hodnocením nejlepších a nejzajímavějších restaurací. Není nám lhostejný chov zvířat, pěstování surovin, vznik potravin – celý proces od prvopočátku až po konečnou spotřebu a recyklaci, tak aby byl logicky uzavřen celý přírodní cyklus s ohledem na naši planetu.

 

 

CO PRO TO DĚLÁME?

 

Od roku 2013 pravidelně prezentujeme v našem průvodci restaurace, které používají farmářské a bio produkty. Na našich food festivalech vždy prosazujeme myšlenku zařazení lokálních a sezonních surovin do portfolia restaurací i producentů potravin. Podporujeme malé a potřebné skupiny lidí, kteří stejně jako my prosazují rozvoj gastronomie ohleduplný k naší planetě, ale nemají dostatek finančních prostředků a stabilní zázemí.

 

 

 

KDO JSOU NAŠI PARTNEŘI?

  • Bezobalu
  • Kokoza
  • Na ovoce
  • Zachraň jídlo
  • Sanjiv Suri (Zátiší Group)

 

 

RADY – PORADY

  • Mysleme na zvířata kolem nás.
  • Nevylévejme zbytečně do kanalizace to, čím se dá zalévat zahrada (např. uvařená voda od špaget).
  • Snažme se zpracovávat to, co nám zbude v ledničce či ve spíži, často to vede k novým kreativním receptům.
  • Nenakupujme víc než jsme schopni sníst, dejme přednost čerstvosti a kvalitě nad kvantitou.
  • Třiďme odpad a kompostujme (jde to i v paneláku!), zabere to minimum času a ulehčíme planetě.
  • Rozlišujme pojmy „minimální trvanlivost“ a „datum expirace“, není to totéž!
  • Važme si pitné vody a šetřeme jí, jednou tady možná už vůbec nebude.
  • Nevyhazujme povadlé ovoce a zeleninu, dá se zpracovat tepelně či v odšťavňovači.
  • Buďme v souladu s přírodou, respektujme její zákony a mysleme na budoucí generace.

 



 
Nepokoušejte se utopit smutek v rumu, umí plavat.
Francouzské přísloví
Top
English