VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer's writings

 
Glosa: Třídit odpad i pečivo
2019-01-20, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jsem byl v kuchyni jedné milé restaurace v Plzni. A když jsem se chtěl vyfotit s šéfkuchařem, zahlédl jsem na zdi nástěnnou černou tabuli, na které byla bílou křídou namalována lebka se zkříženými hnáty a nad ní výstražný nápis: “Třídit pečivo!” Tak to víte, současně mne polilo horko, ale i pocit blaha. Je to přece tak jednoduché - stačí pouze oddělit chleba od bílého pečiva, rohlíků, housek, co se dávají hostům na stůl k zakousnutí. Šetrný hospodář v této restauraci prostě jen chce rozdělit pečivo na to, co se dá použít třeba do strouhanky a pak na zbytky, které odebírá nedaleká farma pro dokrmování svých zvířat. Musí být pochopitelně zachována pravidla základní hygieny. Recyklovat nakousnutý rohlík - to už zase není tak úplně jednoduché a podle předpisů by měl raději skončit v koši. Ovšem pokud jde o pečivo, které může ještě dále býti tepelně zpracováno, zhodnoceno, - je dobře, že dostane ještě druhou šanci namísto nesmyslného plýtvání. Líbí se mi ta výstražná lebka pro personál, protože i taková kreativní maličkost vychovává k ohleduplnosti vůči hodnotám, k penězům a ve svém důsledku k celé naší planetě. Podle statistik z posledních let, dokážeme vyhodit, znehodnotit nebo nechat zkazit asi třetinu všech potravin na celém světě. Tento globální průměr nám ovšem hodně kazí Severní Amerika, kde se číslo vyplýtvaného jídla a surovin blíží k neuvěřitelným 45% procentům. To už je opravdu na pováženou! Nicméně, kdo z vás někdy byl v Americe, dobře ví, že oni si tam na talíři potrpí na skutečně obří porce ve srovnání s našimi evropskými zvyklostmi. Často se to prostě nedá sníst! I když si objednáte malou kávu, tak vám v USA naservírují skoro dvě deci. V rozvojových zemích se naopak vyhodí pouhých 6-11kg potravin na člověka ročně. Pro rozvinuté země, tento údaj činí 95-115kg vyhozených potravin na hlavu. My, Češi jsme v rámci Evropy docela spořádaní - naše údaje hovoří o 81 kg znehodnoceného jídla ročně na hlavu, zatímco průměr celé Evropské unie činí 173 kg vyhozeného jídla na jednoho člověka ročně. To jsou čísla k zamyšlení, a je dobře, že naše země není v této oblasti úplně na chvostu. Také je moc dobře, recyklací a šetřením surovin se zabývají restauratéři, kuchaři a vůbec lidé kolem potravin. Zkuste si někdy sami vypěstovat jednu bramboru nebo česnek a pak určitě pochopíte tu lebku zkříženými hnáty v kuchyni!

Hezký víkend a prosím vás - ani v tomto roce - "nejezte, nepijte a nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English