VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: 500tistovka
2015-12-05, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

určitě znáte to malinké italské autíčko - fiat pětistovka. V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století to bylo jedno z nejoblíbenějších aut v Evropě. Popularitu si pětistovka získala díky své nízké ceně, spotřebě benzínu a hlavně miniaturní velikosti, že jste s ní zaparkovali prakticky všude. No a já znám v Praze jednu milou restauraci, kde výborně vaří a navíc - mají tuhle opravdickou "pětistovku" ve skutečné velikosti umístěnou nad barem hned u vstupních dveří. To by ještě nebylo tak zajímavé - ale aby vše ladilo s automobilovým designem dohromady, obsluhující personál má na svém oblečení vyšitý znak podniku: "Vidličku zkříženou s nějakým hasákem nebo maticovým klíčem". Takže vypadají, že tu holdují jídlu a navíc rozumí autům.

 

Napadlo mne, že by bylo skvělé, kdyby některé restauranty nabízely nejen dobré jídlo a pití, ale zatímco zde obědvám, vyběhl by jeden z číšníků k mému automobilu a během hodinky by mi zkontroloval takové ty základní věci, které skoro všichni z nás v našem každodenním kvapíku opomíjíme… Stav baterie, nemrznoucí směs v ostřikovači, olej, pneumatiky, brzdy, možná by ten číšník-automechanik mohl umýt čelní sklo, zjistit zda svítí všechna světla a tak dále. Nevím jak vy, ale já jsem přesvědčen, že zvláště ženy - řidičky nebo muži - řidiči, kteří stejně jako já - neumí ani otevřít přední kapotu - tak my bychom tuto malou přidanou restaurační hodnotu - určitě velmi ocenili a ať to podnik klidně připíše na účet ke svíčkové.

 

Mám takový dojem, že v dobách minulých tuhle automobilovou příslužbu nabízely některé motoresty. Ty se ale orientovaly hlavně na odborný servis a opravy skutečných havarijních poruch. To co já mám na mysli - je jakási běžná údržba a preventivní kontrola. Tedy práce, která nevyžaduje, aby číšník nosil montérky a byl vyučeným automechanikem. Je to pouze prakticky servis, který dokáže potěšit každého. Pro restauratéry - pak - spíše námět na přemýšlení jak se odlišit od konkurence a případně zaměstnat personál, když není do čeho píchnout!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English