VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

Pavel Maurer

 

• Víkendové pořady Pavla Maurera na téma Nejezte blbě!
  Glosa Pavla Maurera

  So – Ne 12:10
Radiožurnál
 

• Pravidelné články z úst Pavla Maurer - každou středu v Metru, a dříve každý čtvrtek v Reflexu.
 
• Blogy

 

08. 04. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
V jedné vysokohorské restauraci zapadlé na švýcarsko-rakouských hranicích mají na horní části dřevěné zárubně všech dveří přibitý červený polštářek, abyste se nebouchli do hlavy. Dům je přes 200 let starý a tehdy stavěli menší dveře, protože lidé byli menší.
01. 04. 2010, Text: Pavel Maurer
Pohltily už vás fast foody, nebo si stále zakládáte na zamřelých čtyřkách, kde ovšem čepují skvělé pivo a buřty s cibulí jsou naložené v pětilitrovkách? Už jste okusili krokodýlí steaky či husí játra „foie gras“ zalitá v hořké čokoládě s chilli papričkami? Trváte i po dvaceti letech změn na české klasice?
25. 03. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: isifa.com
Dnes večer jsem doma narychlo, leč s chutí uvařil Kačence a Abíkovi ze třetí třídy jejich oblíbené jídlo – těstoviny s tomaty. Přesněji, byly to penne rigate
18. 03. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: isifa.com
Miluji kulturistiku :–((( Věřte, že bych si fakt někdy před lety moc rád sáhl na guvernéra Arnolda Schwarzeneggera, nebo aspoň na nějaké to děvče, co má místo nohou sekvoje a člověk někdy těžko postřehne, co je ňadro a co břišní sval.
11. 03. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: A je to
Před rokem mi kamarádi přivezli jako dárek z italských Dolomitů jejich nejoblíbenější sjezdovkový doping – bombardino. Vaječný „liqouere“ plný cukru, vajec, alkoholu, mléka, rumu a aromatizovaných barviv.
04. 03. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Tomáš Tesař
Ani nevím, zda je mi to líto, anebo jsem naopak hrdý na svou nebývalou odvahu říci to těžké NE! namísto snadného ANO, které by mne ovšem zavázalo spojit se trvale s pavučinami neprobádaných oblastí temné gastronomie.
25. 02. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: isifa.com
Hodně restaurací dosud nepochopilo, že nejen menu, ale i výběr a hlasitost reprodukované hudby jim často snižují návštěvnost hostů.
18. 02. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
Z kdejakého časopisu na mne občas vypadne vakuově uzavřený pytlík kávy, koření či polévky v prášku. Je to fakt k jídlu, nebo si někdo dělá legraci?
11. 02. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: profimedia.cz
Ve špičkových drahých restauracích nemohou číšník ani kuchař chybovat. Obsluha i jídlo musí být vždy perfektní.
04. 02. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
Skvělé menu nelze připravit bez výtečných surovin a ty se musí hledat. V dobré restauraci poznáte už z jídelního lístku, zda její majitel se šéfkuchařem se snaží najít jejich dodavatele.
28. 01. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
Nemám dnes žádné jednolité téma, a tak budu psát o tom, co mě poslední dobou zaujalo nebo naštvalo z gastronomie všeobecně, a budu psát tak dlouho, až budu na konci Reflexem mně vymezeného prostoru.
21. 01. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Profimedia.cz
Od 15. ledna můžete celý měsíc testovat skvělé specialitky na Grand Restaurant Festivalu! Ochutnat exotická jídla i svíčkovou. Jde o novinku pro labužníky i příležitost pro zvídavé.
14. 01. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: profimedia.cz
Osvícený a skvělý restauratér a hoteliér Michal Chour mne nedávno těžce ranil! Pravil, že podle mezinárodních výzkumů ACTE je bohužel jasné, že dotazovaní byznysmeni ve svých požadavcích na ubytování hodnotí kvalitu jídla v hotelové restauraci až na pátém místě důležitosti.
07. 01. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
Pojďte si se mnou chutě zavzpomínat, kolik lidí znáte, kteří si sednou k jídlu, okamžitě uchvátí slánku (v ideálním případě i pepřenku) a řádně svůj pokrm ochutí, aniž se nějak dopředu zajímají, zda jsou tyto „smrtící“ přísady nutné, či ne.
24. 12. 2009, Text: Pavel Maurer,Foto: isifa.com
Většina z nás ví, že v Bagdádu se často střílí, bouchají tam smrtící nálože na ulicích, ale kdo z nás ví, že v Iráku mají taky rádi kapry?
17. 12. 2009, Text: Pavel Maurer,Foto: profimedia.cz
Udělal jsem experiment a koupil v jakémsi megamarketu osm naporcovaných steaků mraženého tuňáka od hrdě se hlásícího moravského dovozce odněkud z Vítkovic. Nikdy předtím jsem mraženého tuňáka nejedl, vždy kupuji zachlazeného
10. 12. 2009, Text: Pavel Maurer,Foto: Tomáš Tesař
My, co jsme z Prahy, většinou vůbec netušíme, o co tady jde. Tři hodiny pendolinem, a jsme na jiné planetě. Lidé se jinak pohybují po ulicích, netváří se rádobyneutrálně jako v jiných městech, ale dívají se vám do očí jednoznačně.
03. 12. 2009, Text: Pavel Maurer,Foto: pintprice.com
Když jsem si jednou v létě roku 2000 srovnával ceny piva v Evropě, ohromilo mne, že jsme jedinou zemí, kde litr piva je levnější než litr benzínu.
26. 11. 2009, Text: Pavel Maurer
Prvního prosince vychází nový průvodce po více než 500 nejlepších a nejzajímavějších restauracích v naší zemi podle celostátní ankety nazvané po mně – Maurerův výběr GRAND RESTAURANT 2010.
19. 11. 2009, Text: Pavel Maurer,Foto: archiv autora
Svou první ústřici jsem s lehkým přemáháním polkl krátce po sametové revoluci totálně omámený nabídkou nejslavnějšího londýnského obchoďáku Harrods.


 
Polovina z toho, co sníme, udržuje naživu nás, druhá polovina lékaře.
Staroegyptské přísloví
Top
English