VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Bojkot levného menu
2010-03-04, Text: Pavel Maurer, Foto: Tomáš Tesař

Desná v Jizerských horách. Cena zdejšího menu je snad nejnižší v republice.Ani nevím, zda je mi to líto, anebo jsem naopak hrdý na svou nebývalou odvahu říci to těžké NE! namísto snadného ANO, které by mne ovšem zavázalo spojit se trvale s pavučinami neprobádaných oblastí temné gastronomie. A tak jsem zase alespoň na chvíli ubránil můj vyhledávač (grand-restaurant. cz) před lákavou nabídkou spojit se s jinými významnými internetovými a tiskovými průvodci a vyhledávači, jejichž návštěvnost a obliba jsou nebývalé.

Já ale nechci být spojován se smaženým sýrem, v němž není sýr, olivovým olejem bez oliv, s vepřovým, které voní jako všechno možné, jen ne prase, či s kuřecími párky – v nichž jsou rozemlety a se sójou dobře našlehány kůže, paznehty a šlachy zvířat, jež nikdy nepotkaly ani mrtvou slepici (o kuřeti nemluvě). A ta nebohá zvěř, spíše ale „parodie“ na zvířata, která nejspíš nikdy neviděla denní světlo a konzumovala granule vyráběné z rozemletých kostí, nějakých léčiv, samozřejmě též z látek urychlujících růst.

Fuj tajxl!
To jsem se zase zapletl. Ale já nemohu a nechci podporovat projekty, jež nabízejí lidem polední menu za 61,50 Kč, které zahrnují polévku, hlavní jídlo a někdy i dezert. To se za takové peníze pořídit opravdu nedá! Cituji přítele E. V.: „Při pravidelných návštěvách restaurací a hospod v našem okolí a porovnání jejich poledních nabídek s katalogem firem zabývajících se výrobou impotentních polotovarů jsem nabyl stoprocentní přesvědčení, že ani jedno z jídel v nabídce restaurací není domácí výroby. Polévky umělé chuti, hlavní jídla prefabrikovaných rozměrů a barev, vše chutná stejně a při představě energetické a výživové hodnoty? Spousty konzervantů, polotovarů, umělých dochucovadel a dalších chemických látek – člověka přechází chuť.“

Nejezte srágory
Čerstvé suroviny? Skutečné šťouchané brambory? Dejte mi prosím hlášku – jedu tam! Ovocné knedlíky nebo palačinky bez mikrovlnky. Kde, prosím?

Je vůbec možné v této nízké cenové hladině uvařit slušné jídlo? Jsou kuchaři nebožáci pod bičem ekonomiky a nelítostných majitelů restaurací? Nebo hraje roli i trocha lenosti při přípravě tradičních pokrmů a touha po rychlém výdělku a nejnižších nákladech? Ale kdo to má jíst? Dochucovací prostředky často dokáží chvilkově obalamutit naše civilizací pomatené chuťové pohárky a nám ty srágory často i chutnají. Zvláště když máme hlad a spěcháme. Zato hodinu po laciném „poledním menu“ přichází pálení žáhy, těžko od žaludku, nepříjemné říhání ...

Pokud ode mne čekáte návod, nečekejte. Já jsem odolal lukrativní nabídce podpořit několik projektů spojených s rozvojem levné gastronomie. Sám jsem vždy ve střehu, když si kupuji cokoli pod cenou. Pokud jste odkázáni na „výhodné polední nabídky“, kde se hospody cenově podbízejí za cenu nejnižší kvality jídla, nezbývá než bojkot. Máte jen jeden žaludek, kupte si o džíny méně a investujte zbylé prostředky fakt jen do sebe samého.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English