VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Čekání na Michelina ...
2009-03-19, Text: Pavel Maurer, Foto: ARCHIV

PROPUKNE TO ZA TÝDEN

Tato slova píšu v době, než celý gastronomický svět konečně zjistí, zda naše země a několik dalších států Evropy, respektive jejich nejlepších restaurantů, získají od Francouzů nějakou další toužebně očekávanou michelinskou hvězdičku. Gastronomického Oscara, ocenění nejvyšší a nejprestižnější ze všech! Nevím, zda se nám to podaří, byť bych to velice upřímně přál asi třem našim restauracím, ale protože to teď – 9. 3. 2009, kdy píšu – ještě nevím, budu dál doufat. Dopředu to totiž neví nikdy nikdo. Šušká se, že americké deníky jsou ochotny zaplatit „špiónům“ ve slavném francouzském vydavatelství statisíce dolarů, aby získaly jako první informaci, kdo bude mezi těmi šťastnými. Vyzvědači však neuplatí nikoho! Michelin Guide je i po sto letech existence vždy až do poslední vteřiny tajemný jako hrad v Karpatech. Ať zvítězí kdokoli, je třeba říci, že má zaručenou hojnou návštěvnost, zvednou se mu okamžitě tržby, zvláště pak, když je v extralize nový. Ale současně je třeba počítat s tím, že začne být pod nekompromisním a nelítostným drobnohledem a nikdo mu už neodpustí ani milimetr chybného kroku.

VÝCHODOEVROPSKÝ VÍTĚZ

Když loni získal restaurant Allegro z luxusního hotelu Four Seasons Prague (hosté kategorie Sean Connery, Rolling Stones atd.) vůbec první michelinskou hvězdu nejen v Česku, ale v celé „východní Evropě“ vůbec, nebyla to jen výhra, nýbrž také jim začaly „galeje“. Spousta boháčů, snobů, tzv. food-kritiků a lidí, co si myslí, že rozumějí gastronomii (mě nevyjímaje), přišla samolibě a nadutě zkontrolovat, jak jim to tedy – těm vítězům – jde. To by v tom byl čert, abychom tam nenašli nějakou chybičku! Nemají náhodou rozvařené rizoto? Studené talíře? Nešklebí se na mě číšník? Netrvá servis mezi jednotlivými chody více než 2,5 minuty? A co ta příšerná reprodukovaná hudba? No za ty prachy! To se tedy musí ti michelinové ukázat, že? My jsme čekali něco víc! Musím se přiznat, že jsem pár michelinových restaurací navštívil. V Monaku, v Itálii, v Anglii, samozřejmě v kolébce gastronomie ve Francii (Provence, Paříž, Savojské Alpy), ve Švýcarsku a Německu – ale věřte, že fakt není hvězda jako hvězda. Naši kuchaři se musí nadřít třikrát víc, než si zaslouží to co třeba lyžařská centra poblíž Mont Blanku. Fakt. Má zkušenost je malá, výzkum omezený, ale názor jednoznačný. Tak k těm našim vítězům buďte shovívaví. Zaslouží si obdiv.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.
Latinské přísloví
Top
English