VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Co se to dnes děje?
2009-10-22, Text: Pavel Maurer, Foto: profimedia.cz

V době krize restaurace zlevňují a nabízejí něco navíc: třeba kuchařské lekce pro děti„Číšník se před námi normálně zamkl v restauraci i se zbylými hosty, abychom nemohli dovnitř,“ řekla mi před týdnem rozhořčeně moje kolegyně Klára. „Byly jsme po túře v Teplických skalách, trochu promoklí, unavení a v pohorkách. Provozovatel restaurace se s námi bavil už jen z okna – a že prý si nejspíš stejně nic moc nedáme, že máme špinavé boty a že on takové hosty vlastně nemá zapotřebí. Já tam v té hospodě za zamknutými dveřmi měla manžela s dětmi, ale ten gastronomický génius všechny lidi venku jednoznačně ocejchoval, že jsme ,socky‘ vypadlé z nějakého autobusu, a zamkl dveře podniku.“ Osvícený majitel hostince, kterého znervózňuje, že mu tam chodí hosté, že? Typický srdcař, jenž natolik miluje svou službu veřejnosti, že se o ni v podstatě s nikým nehodlá dělit, natož s veřejností. Tomu říkám umění, jak si získat přízeň klientů v těžkých dobách, kdy mnoho restaurací muselo již zatáhnout roletu, kdy mezinárodní pětihvězdičkové hotelové řetězce snížily ceny pokojů na úroveň trojhvězdy, aby se udržely nad vodou!

Nechci dělat vlny, ale neznám v naší zemi žádnou restauraci, kde bych si musel rezervovat místo u stolu déle než dva dny předem. V Londýně či Paříži jich je pár, ale opravdu těch nejvíc „trendy“, kde je to nutné 14 dnů až tři týdny. Ale to je fakt jiný svět. My se u nás doma musíme přece jen víc o přízeň hostů ucházet. A snažíme. Příkladně: SaSaZu, nový unikátní hit na naší scéně, obrovská restaurace a diskotéka se skvělou orientální kuchyní, má nové ceny. Chce oslovit lidi ze všech sociálních a společenských vrstev a zlevnil v průměru o 25 %. Je říjen a zvěřinové hody v dalším zajímavém a ryze nekuřáckém podniku Phenix nabízejí třeba: daňčí carpaccio s marinovanými jablky a slaninovými chipsy a další dobroty a zvýhodněné denní menu. Další novinka na trhu: Vyhrajte svůj účet v Café-Restaurantu Oliva! To tu ještě nebylo: Tento velmi chutný podnik zaměřený na středomořskou kuchyni s osobním přístupem nabízí svým hostům netradiční zpříjemnění závěrečné části večeře – placení! Během vybraných dnů máte možnost hrát v kostky s majitelem restaurace! V případě, že hodnota hozených kostek bude totožná s vaším tipem před samotným hodem, váš účet bude 0,– Kč! To si půjdu hodit! Pardubický podnik Chez Miro, jehož zvláštností je, že otevírá jen zvaným hostům (nevaří do foroty), nabízí divokou kachnu s houbami a gnocchi s řepným pyré – ale jen pro vás, co si rezervujete stůl den předem. Žádné plýtvání! Pověstný Alcron pořádá každý pátek „Smím prosit“ taneční večery ve stylu 20.–40. let a každý měsíc kuchařské lekce – ovšem pozor – pro děti! Zbrusu nová hospoda Český lokál vám zase nabízí k mistrovské rajské omáčce tolik knedlíků či dalších příloh, „kolik sníte“. To máme přece v našich končinách rádi? A že se prý nic neděje ...

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English