VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Dětské menu
2009-04-23, Text: Pavel Maurer, Foto: Pavel Maurer

Nějaký restauratér v Brně prý zakázal vstup dětem a psům, aby neobtěžovali ostatní hosty. Vůbec si nemyslím, že by ten zmíněný jihomoravský podnikatel udělal chybu – naopak, je to dobře, když jsou pravidla stanovena jasně dopředu. Vše je pak jednodušší – zákaz kouření, jen hotová jídla, do 18 let nenaléváme, nedáváme „na sekeru“, stůl štamgastů nebo koutek pro děti. Hlavně aby se to dodržovalo, že? Čert mě může vzít, když jdu s dítětem do restaurace, která se holedbá speciálním servisem pro děti – ale nabízí jen smažené hranolky, miniřízek, nerozkousnutelné palačinky z mikrovlnky a podobné kraviny. Navíc často se „slevou“ – tedy za 70 % ceny dospělé porce. Což je trochu nefér. Proč tak málo podniků nabízí dětem to, co mají opravdu rády: meruňkové knedlíky s tvarohem, květák, nudle s mákem, švestkové knedlíky, rýžový nákyp, špagety se sušenými rajčaty, a ne s masem, chilli papričkami a olivami!!! Já to miluji, ale moje dítě prostě ne :-)))

Jasná pravidla

Jsem hluboce přesvědčen, že spousta restaurací, které dnes skuhrají na úbytek kšeftu, by se měla nad dětským elementem trochu zamyslet. Stoličky pro děti, omalovánky na zkrácení čekání, oddělený koutek ... v tom je třeba tolik gourmety opovrhovaný Mekáč skvělým příkladem. Ale umějí to i další: namátkou Pizza Nuova – má dokonce i studentky, které pohlídají, Corinthia Towers zavedly před lety VIP (se škrtnutým „P“ a nahrazeným „K“ jako Kids) a je to tam fakt jen pro ně. Čtyři profesionální baby-sitters, balónky, televize, hry, plastelína, minipostýlky, speciální jídlo pro děti, témata Velikonoce, Lego, Piráti z Karibiku, takže masky, převleky. Tam je stále plno a děti ani po třech hodinách nechtějí domů! Restaurace si může mnout ruce, přestože děti platí jednu korunu za jeden centimetr výšky nad 130 cm!, ovšem rodiče musí nějak tu nečekanou hromadu volného času zabít, zajíst, zapít. Ale další příklad – hospůdka Zemanka v Nýrsku, kde každý host dostane do ruky hlavolam (pan majitel je totiž sbírá), a než mu uvaří, tak mu příjemně utíká čas, jak si láme mysl. V Haciendě Mexicana po celé republice dostanou dětští návštěvníci velké papírové omalovánky a pastelky. V Alcronu učí vynikající šéfkuchař Paulus vařit děti ve speciálních kursech již od čtyř let, zatímco jejich rodiče mohou mezitím v klidu poobědvat! V řeckém Olympu nebo Modré stodole B.C. jsou součástí restaurace pískoviště, klouzačky, prolézačky, houpačky. Zaplať bůh všem restauratérům, kteří dodrželi to, co slíbili u vstupu, pravidla platí, rodiče i děti jsou šťastni a – stoprocentně se vrátí. A hlavně z nás nedělají hlupáky!

To mi připomnělo jeden celkem hustý bar na Starém Městě, kde je na vstupních skleněných dveřích vtipná samolepka „NO DOGS, NO IDIOTS“ (volně přeloženo: Zákaz vstupu psům a pitomcům). Tady jsou pravidla taky celkem jasná, že?

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English