VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Dobrodruzi chutí
2010-05-27, Text: Pavel Maurer, Foto: Isifa.com

Miluji ten citát a neodpustil jsem si jej, přestože jsem osobně zastáncem spíše malých degustačních porcí, nesnáším přejídání a jsem velmi ostražitý vůči restauracím, jež nabízejí systém tzv. all you can eat! („sněz, co zmůžeš!“). Je to stejný princip jako slavné „švédské stoly“ připravované ve většině hotelů například v době snídaně. Efekt: každý si dá minimálně o dvě až tři porce jídla navíc, než kdyby měl platit každou zvlášť. Je to sebezničující přežírání, výplod konzumní civilizace. Fuj!

Nebudu si tady před vámi hrát na princeznu, také tomu někdy podlehnu a zachvátí mne bez výstrahy „vlčí hlad“ a ráno si k míchaným vejcím na cibulce přidám slaninu a pečené rajčátko, posypu hoblinami parmazánu a taky trochu ovocného salátu, čokoládovou zmrzlinu s čerstvými borůvkami — a už v tom jedu. Pak se nenávidím, je mi špatně a zapřísahám se, že tohle se přece nedělá, myslím na děti v Kambodži, stydím se, že jsem se přežral, neb mi velmi chutnalo a oči hodně jedly. Žaludek s mozkem však trpěly jako zvířata. Fuj! Fuj! Fuj!

Touha po neznámém
Na tohle všechno jsem myslel, když jsme s kolegy před čtyřmi lety tvořili koncepci prvního Prague Food Festivalu. Musí to být férová a regulérní ochutnávka toho nejlepšího, co nabízí naše země – ovšem v takové míře, že návštěvník bude zvažovat, zda má dříve okusit hovězí líčka na víně, řepu na grilu, nebo kapří hranolky z Třeboně. Chtěli jsme ale ještě víc – aby si návštěvníci ochutnali pokrmy, do nichž se zatím nikdy z nejrůznějších důvodů neodvážili investovat ani peníze, ani své chuťové pohárky. Suši a sašimi, syrové ryby, ananasové carpaccio s mascarpone a levandulí nebo jehněčí ossobucco se šafránovou bramborovou kaší! Lidé přece nechodí na festival hudby, kterou si dokáží zazpívat sami doma. Ale málokomu se chce investovat do jediné návštěvy thajské nebo pákistánské restaurace. To ne!

Přehlídky gastronomie
Festivaly jídla však nabízejí během jednoho dne se prokousat polovinou naší planety. Můžete degustovat olivové oleje, naučit se točit pivo či podstoupit slepou ochutnávku marmelád. A k tomu si můžete v malých porcích okoštovat třeba víno ze sklepů barona Philippa de Rothschilda za festivalovou cenu. Kde jinde se podaří na jednom místě koncentrovat tolik variant a degustací?

Je to vlastně odvážné dobrodružství našich chutí. A tak se v poslední době vyrojily festivaly vína na Moravě, piva v Čechách, Slovensko také drží krok a připravilo v posledních letech několik zajímavých přehlídek gastronomie. Kdekoli na světě můžete navštívit festival špaget, biopotravin, krabů v Singapuru nebo sýrů v Irsku, pokud chcete na vlastní oči vidět nejslavnějšího kuchaře planety Jamieho Olivera, bývá v Londýně či Birminghamu na festivalech „Taste“ se svou grandiózní „cooking show“, při které jsem zažil, jak si dívky strhávají trika nadšením (asi gastronomickým)!

Ochutnávka v zahradách
Můj otec měl slabost pro pravidelné koncerty armádní či posádkové hudby v zahradě Na valech na Pražském hradě. Měl rád orchestr Hradní stráže. Když mi bylo devět let, musel jsem si s velkým sebezapřením o víkendu obléci nenáviděné tesilové kalhoty s puky a bílou košili a šlo se do těch čarokrásných zahrad. Se sestrou jsme různě poskakovali kolem, hráli si v romantických zákoutích. Pamatuji si, že tam také často procházel Josef Kemr, pro nás tehdy prapodivná figurka v šosatém kabátě, klobouku a velkých kulatých brýlích. O dvacet let později jsem se v Hartigovské zahradě občas potkával s Jaroslavem Foglarem, který zde sedával s baťůžkem ve stínu na lavičce a tužkou psal své knížky. Inspiroval jej úchvatný pohled na Malou Stranu a Staré Město za řekou, kde snoval tajemná zákoutí Stínadel. V těchto Jižních zahradách a díky pochopení Hradu je možno tento víkend navštívit festival, jenž není jen obdivem k umění šéfkuchařů a sommeliérů, ale právě také unikátní možností navštívit místa našich králů a prezidentů, architektů a výtvarníků, jež tady všude otiskla kousek sebe.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.
Latinské přísloví
Top
English