VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Extrémy v puse
2013-06-11, Text: Pavel Maurer
   Pavel Maurer - špagety

Často se mne lidé ptají - jaké nejexotičtější nebo nejpodivnější jídlo jsem jedl? Musím se přiznat, že nejsem tak úplně hrdý na všechny ty podivnosti, co jsem v rámci svého gastronomického vývoje musel strčit do pusy. Cítím se spíše jako "lovec chutní" než vyhledávač extrémních zážitků.

Ale podělím se: Jedl jsem třeba velrybu, nebyla zdaleka tak dobrá, aby stálo zato tahle nádherná zvířata kvůli jídlu zabíjet. Jedl jsem různé hady ve Vietnamu, kde jsou prakticky běžnou součástí jídelníčku - a umí je připravovat skutečně skvěle. Ochutnal jsem syrového mořského ježka na Mauriciu, který mi poprvé připadal odporný, slizký, mořem silně zapáchající - ale po roce jsem narazil na "zralejšího" a zakápnutý olivovým olejem a limetkou byl úžasný. Místní říkají, že jde o nejzdravější pochutinu na světě! Jedl jsem osla, velblouda, rejnoka. Taky smažené cvrčky, moučné červy a štíra. Nejsme na to zvyklí. Asi nejšílenější věc, co jsme pozřel byla vajíčka s ještě nevylíhnutými ptáčátky. Tehdy v 1988 v Kambodži byla strašlivá bída, stále trvala válka Rudých Khmérů. Jedlo se vše, co bylo po ruce. Dnes bych si tuto "delikatesu" neobjednal v restauraci ani za nic.

Nedávno jsem odpovídal jedné novinářce na dotaz jaké nejdivnější maso jsem jedl? Bylo to maso mravenčí, pokud se to tak dá říci. Přesněji řečeno, byl to krokodýlí stejk sypaný mravenci v obvyklé australské úpravě. Krokodýla si dnes již v pár restauracích můžete dát i u nás. Mravence moc ne. Mravenci sehrávají roli citrónu, protože kyselina mravenčí, kterou vylučují maso příjemně osvěží…

Tak a nakonec vám přiznávám, že nejraději mám řízek, omáčky a kvalitní českou kuchyni.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English