VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Gastronaut I – Pila Vecia
2009-07-23, Text: Pavel Maurer, Foto: Pavel Maurer

Všichni v létě trochu cestujeme. Někdo k moři, jiný na ryby či houby. Také se tu a tam vypravujeme na historické a poznávací výlety.

Dřevo-kovový mechanismus z roku 1650 a o dvě stě padesát let mladší stroje (dole) pomáhají slavnou rýži rodiny Ferronových zpracovávat. Velkým finále rodu je už po pět generací pověstné "risotto".

Já jsem gastronaut. Tak jako astronauti jsou přitahováni ke hvězdám, neprobádaným planetám a vesmírným dálkám, mne neodolatelně přitahuje nekonečný svět gastronomických zajímavostí a objevů. Tam jsou cíle mých cest, ať jedu kamkoli, vždy jsou nakonec hlavním bodem mého programu – jídlo, pití, restaurace. Ne náhodou je mezi gurmány znám bonmot jednoho z nejslavnějších propagátorů – Brillat-Savarina: „Objevení nového jídla znamená pro lidstvo více než objevení nové planety.“ Takhle urgentní tedy rozhodně nejsem, ale zní to pěkně, ne? Brillat jistě netušil, že my se dnes, 200 let po jeho průpovídce, již začínáme vážně zamýšlet, kde budeme v kosmu hledat nové zdroje energie a potravin, až naši planetu kompletně sníme a vydrancujeme. Až přestanou být poživatelné geneticky upravované potraviny, šílené krávy přestanou dojit, už nebudou mít ani jedlé maso a začnou ne-chutnat jako ta nešťastná třicetidenní kuřata, jež nikdy neviděla slunce. Takovéhle myšlenky mne napadly před týdnem, když jsem s přáteli stál uprostřed rýžových polí nedaleko Verony a poslouchal člena rodiny Ferronových, kteří zde již pět generací pěstují a zpracovávají jednu z nejprestižnějších značek této suroviny pro přípravu pověstného italského „risotta“ (pro fajnšmekry: carnaiole, vialone nano). Pila Vecia je 400 let stará kamenná rýžárna, jež je vlastně ekonomickým zázrakem. Ve stručnosti funguje takhle: rýže roste všude kolem (takže nejen v Asii), mezi ní proplouvají v nízké vodě malí kapříci, kteří požírají případné škůdce, parazity, kapříci rychle dorůstají, takže jsou v době sklizně též snědeni a nahradí je v uzavřeném cyklu jejich mladší bráškové. Totálně bio! Dřevo-kovový mechanismus z roku 1650 poháněn vodním mlýnem – to je veškerá energie, rýži čistí, hladí, leští, třídí, mele, případně mu pomáhají dal ší muzeálně vyhlížející stroje z roku 1900 (nepatrná spotřeba elektřiny). Vše funguje samo, stačí občasná přítomnost jednoho člověka a malá kamenná „rýžárna“ zpracuje přes tunu rýže denně. Ve druhém kamenném domě je selský restaurant, kde se vás nikdo neptá, co si dáte, neexistuje žádný jídelní lístek. Prostě přijdete na večeři a na stůl vám dají sušenky z rýže, rýžovou kaši s houbami, pak asi pět druhů rizota (s houbami, krevetou, kaprem, bazalkou a olejem), rýžové nudle, sladký rýžový dort na závěr. Víno opět rozhodnou za vás. Prostě se jí, co je zrovna čerstvé a k mání. Ale jen z rýže! Osm chodů. Je to k zbláznění dobré! Až se někdy pojedete podívat na romantický balkón Romea a Julie, který vznikl ve Veroně jen díky Shakespearovi, nezapomeňte na skutečně nejslavnější rýžovou restauraci v Evropě, ztracenou uprostřed polí.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English