VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Biofarmy
2017-06-10, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před několika lety jsem jedl na ostrově Ischia nejlepšího králíka na světě! Na celém tomto nevelkém ostrůvku, který si možná pamatujete podle slavného filmu “Nebožtíci přejí lásce”, je spousta restaurací, kde vám připraví dobrou pizzu nebo ryby na desítky způsobů. Jen jediný podnik se však pyšní tím, že má na jídelním lístku - pouze - divoké králíky, které si pěstuje na okolních lukách a pastvinách. Králíci chutnají skvěle mimo jiné právě proto, že se celý den krmí bylinkami a místní trávou a mají dostatek volného pohybu. 

A to mne přivádí k tématu biofarem, protože ne každý zemědělec, který pracuje v ekologickém režimu - tak ne každý stojí o to, aby byl označován, že je “bio”. Nicméně, na celém světě máme dnes přes 2 milióny biofarem a toto číslo stále roste. Pro vaši představu - u nás je více než 4000 biofarem. Ve srovnání s ostatními zeměmi v Evropě zaujímáme docela slušné postavení, lepší než třeba Itálie nebo Slovensko. Zajímavé a přitom logické je, že největší plochy půdy v ekologickém zemědělství se nacházejí v pohraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Bruntál, Cheb, Tachov - tam to jede ne snad proto, že by měly nejlepší půdu - ale právě naopak - protože tam jsou podmínky pro zemědělce nejdrsnější a nejtěžší. Jsou to místa, o něž de facto konvenční zemědělci nemají velký zájem. Dominují tu travní porosty, pastviny a pole, kde se daří pěstovat třeba špaldu, tvrdou pšenici, oves, žito, pohanku, proso, dýně a různé nenáročné byliny. Kromě skotu, ekologičtí zemědělci chovají ovce, kozy a koně. Vše je proti konvenčnímu, velkému zemědělství jakoby trochu naopak: prasata, drůbež, pšenice, řepka - to jsou hity konvenčního zemědělství. U ekozemědělců, co pracují na horských pastvinách a neúrodných úhorech, je zaměření úplně jiné. I to je, možná, logický argument, který bychom měli mít na zřeteli, když hodnotíme - co je to vlastně bio? Mimo jiné - je to produkt kvalitní a navíc vyprodukovaný ve ztížených podmínkách - to se počítá. 

 

Největší bariérou nakupování biopotravin je totiž nejen cena, ale i důvěra: Zákazník v obchodě a často ani na talíři nevidí ani chuťově necítí rozdíl mezi  “bio a nebio“ a často má pocit, že jde jen o reklamní trik…Na druhé straně, namažte si někdy kvalitní žitný chleba čerstvým máslem z farmy a nebo si dejte králíka, co žil a jedl tak jak to má v přírodě být - a pak posuďte sami, jak vám chutná?

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English