VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Potíže se zeleninou
2015-11-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

každý druhý časopis má nějakou rubriku, kde radí zkušený nutricionista nebo lékař nebo odborník na zdravou výživu, že máme jíst více zeleniny, ovoce, méně živočišných tuků. Podle posledních zpráv světové zdravotnické organizace WHO byly - dokonce - označeny skoro všechny uzeniny jako prokazatelně karcinogenní. Takže ty už nám asi dlouho žádný dietolog nedoporučí. Co tedy máme jíst?

 

Když slyším, jak pořád někdo bojuje za zeleninu a ovoce, tak souhlasím. Také to mám rád, ale všichni dobře víme, že většina zemědělských produktů už dávno pozbyla většinu svých skvělých nutričních hodnot. Často si kupujeme dosti drahou dužinu - vypadající třeba jako hruška, mrkev nebo brambora, jenže ona někdy obsahuje víc dusičnanů, chemikálií, postřiků a umělého slunce než potřebných vitamínů. Kdo vlastně vyhrává bitvu uvnitř jihoafrického jablka, které někdo vyšlechtil, zmutoval, vyhonil různými preparáty do rychlého růstu, postříkal před hnilobou a škůdci, zakryl sítěmi před ptactvem a nakonec jej nezralé utrhl, aby v umělém prostředí mohlo být transportováno přes půl planety k našemu stolu? Řekněte sami, zkusili jste si někdy koupit pět druhů rajčat, kde 250 gramů stojí 38 ale i 75 korun? Schválně si zavažte oči, kupte si nejlacinější i nejdražší rajče a poslepu zkuste říci…. které vám chutnalo jako rajče?.. a které vám ještě vůbec aspoň trochu chutnalo?

 

Já jsem pro ovoce a zeleninu všema deseti. Ale také jsem hluboce přesvědčen, že nemusíme mít pořád k mání čerstvá rajčata ani jahody v zimě stejně jako jiné plodiny, jež se k tomuto období prostě - nehodí. Vhodnější jsou ty plodiny, jež k nám přirozeně patří anebo jsou naloženy, zkvašeny či jinak upraveny aniž ztratili svou chuť a sílu. 

 

Pokud čekáte rozhřešení - tak já jej nemám. I na mojí vlastní zahrádku prší kyselé deště a padá pražský smog. Jen bych doporučoval jíst mírně, nedržet se ortodoxně jen určitého druhu jídla, ale pestrosti a střídmosti. Nezapomeňte - že sezónní suroviny jsou vždy ty nejlepší. Je jen třeba dodržovat tu naši vlastní domácí sezónu - ta je nám určena a ne sezona třeba v Egyptě nebo v Bolívii. 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Váš Pavel Maurer

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English