VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: 100 let republiky
2018-10-28, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

slavíme 100 let naší republiky! Vzpomínáme, co se stalo krásného, státotvorného i hrdinského a tak mi to nedá, abych nepřipomněl, že krátce před vznikem Československa k nám dorazil americký kulinární hit - žvýkačky! Předtím se žvýkalo kde co - byliny, listí, gumovník, tabák, ve starém Řecku třeba pryskyřice - a to vše se kousalo, žužlalo a převalovalo na jazyku, až do doby, kdy byla oficiálně vynalezena žvýkačka. Žvýkání je úžasná zábava! Věřte, že lidé i zvířata milují žvýkání. Uvolňuje stres, podporuje tvorbu slin a tím povzbuzuje trávení! Tak tohle všechno jsem se dozvěděl z unikátní knihy jménem: “První republika u stolu”, kterou nedávno vydal neúnavný sběratel gastronomických kuriozit Jaroslav Vašák. Samozřejmě, že není jen o žvýkačkách, to je jen taková malá zmínka, jak to tehdy vypadalo. Kniha je plná velmi obsáhlých informací pro všechny, koho zajímá jak to bylo s jídlem a pitím v době První republiky. Dozvíte se, že Tomáš Garrique Masaryk měl rád švestkové knedlíky sypané mákem, Vlasta Burian byl velký jedlík a labužník. V době své slávy si držel vlastního kuchaře, který jej hýčkal telecím rosolem, bažantí paštikou či plněnými úhoři. A také třeba, že Tomáš Baťa byl zavilý abstinent a nekuřák. Nad noblesnějšími recepty se setkáte s Adinou Mandlovou i bratry Čapkovými. Kniha o První republice nám ovšem nabízí též jídla prostá, kterými se živil obyčejný lid. Zvláště po válce nebylo ničeho nazbyt a tak se můžete seznámit s recepty z období vzniku naší republiky, jež ctí skromné poválečné možnosti. Kvasnicové nočky, chlebová polévka, vařený tuřín, polévka ze zbytků telecího masa, červená řepa, plněná cibule, brambory s marjánkou, kapusta na všeliký způsob. Vůbec si nemyslím, že tato - takzvaná chudá - prvorepubliková jídla nebyla chutná. Naopak, mnohdy, když pročítám sto let staré recepty, sbíhají se mi všechny sliny. V jednoduchosti je často skryta velká chuť a kupodivu i vysoká nutriční hodnota. A tak i v tento sváteční den, pokud chcete vzdát poctu prvorepublikové gastronomii, máte jistě z čeho vybírat. Nemyslete si, naši předkové si uměli také užít! A když si dali do nosu, tak nasadili všemu tomu stolování korunu - americkou žvýkačkou! A to můžeme dnes i my! Tak dej Bůh, ať se šťastně a ve zdraví “prožvýkáme” i tím příštím stoletím!
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English