VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: 17. listopad
2018-11-17, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před Sametovou listopadovou revolucí nebylo v Praze ani v celé České republice příliš mnoho zahraničních restaurací, natož pak, exotických kuchyní. Byla to spíše bída s nouzí. Většina pohostinských zařízení vařila ne moc dobré pokrmy, rozsah jídelních lístků se téměř všude opakoval, bylo to dost nudné a často poměrně nechutné. Někteří z vás si určitě pamatujete “Katův šleh”, nebo tzv. UHO omáčku, jejíž slovníková definice zní: Univerzální hnědá omáčka je lidový pojem pro tmavou omáčku neslané, nemastné chuti, která byla podávána v dobách komunistické totality v československých závodních a školních jídelnách. No, abych jen nekritizoval, občas byly k mání i jisté vrcholy tehdejší špičkové gastronomie: Třeba smažák s tatarkou nebo kuřecí prsa s broskví a prapodivnými rozměklými hranolkami! Když jste v té předlistopadové době chtěli uspořádat hostinu po promoci, uctít významnou návštěvu nebo oslavit babiččino kulaté výročí, prostě jste si přáli něco opravdu výjimečného, Praha vám nabízela tyto 3 kulinární superstar:
Byla to ruská Berjozka v Rytířské ulici, pak superslavná China ve Vodičkové a konečně indický Mayur ve Štěpánské, hned vedle Lucerny. Do těchto vyhlášených podniků bylo nutné si rezervovat stůl měsíce dopředu, protože prakticky neměly konkurenci! Doba ovšem pokročila a dnes, jenom v hlavním městě můžete, podle mých záznamů, ochutnat na 55 nejrůznějších kuchyní,.. třeba karibskou, afghánskou, irskou, indonézskou, cajunskou, thajskou, tex-mex a mnoho dalších… Neříkám, že umí vždy úplně perfektně uvařit, ale díky tomu, že většinu z nich provozují domorodci, můžeme čas od času otestovat skutečně autentická jídla. Zajímavé je, že ač máme dnes - téměř třicet let po revoluci - tak široký výběr (a to nepočítám turecké kebaby, kvázi italské pizzérie a vietnamské polévkárny), tak si dodnes věrně hýčkáme svoji tradiční chuťovou paměť. Přes 85 procent dotázaných Čechů totiž stále vyznává jako svá nejoblíbenější jídla slavnou velkou “pětku: Řízek, guláš, svíčkovou, smažák a knedlo-zelo-vepř! Takže - v tento sváteční den - bych chtěl připomenout, že díky rozvoji naší země, máme dnes obrovskou nabídku světových kuchyní, ale současně jsme zůstali stále sví!

Hezký 17. listopad a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy!
Francouzské přísloví
Top
English