VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: 6 chutí
2015-03-14, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

chtěl bych vám dnes něco povědět o našich chutích. Položili jste si vůbec někdy otázku - co je to vlastně chuť? Nebo to berete jednoduše jen tak - že buď mi něco chutná a nebo nechutná! Respektujeme sice, že jde o jakýsi smyslový vjem, zážitek, ale co má jako být? Já osobně, když si chci pro sebe vyjádřit, co je to chuť - vybaví se mi dva základní pocity: Chci ještě! A nebo - Nechci už nikdy!

 

O našich chutích rozhoduje samozřejmě náš mozek. Ovšem ten, kdo řeší chutě v první řadě je - náš jazyk. Skutečný vládce našich chutí je schopen rozlišit čtyři základní: Sladkou, slanou, kyselu a hořkou. Některé výzkumy tvrdí, že sladkou cítíme hned na špičce jazyka a další chutě postupují dozadu až k hořké, kterou cítíme úplně u kořene jazyka. Chuťové pohárky navíc nemáme všichni stejné. Každý z nás vlastní trochu jiné seskupení a můžeme jich mít 5 až 10.000. Proto jsou naše chutě tolik rozdílné. Například ženy mají mnohem větší citlivost pro sladké chutě než muži. Nejspíš i to je důvodem, že se vždy při jídle nejvíce těší na sladkou tečku nakonec.

 

Vedle zmíněných čtyř základních chutí, byla pro svět objevena - pátá oficiální chuť - s tajemným názvem - Umami. Pojmenovali ji Japonci a v překladu znamená - lahodná, chutná. Chuť - Umami - v nás vyvolává pocit, že nám vše šmakuje víc než normálně a chceme pořád přidat. Tyhle libé pocit v nás způsobuje přírodní glutamát sodný, který je obsažen například v mořské řase Kombu, v zelném hrášku, sojovce, rajčatech, parmazánu či mnoha dalších fermentovaných potravinách. Někdy je glutamát bohužel průmyslově zneužíván a v přílišném množství přimícháván do různých omáček, dochucovadel a koření. Na to si dejte pozor! Sice nám to pořád hodně chutná, ale příliš velké množství glutamátu a uměle vyvolané chuti Umami - to pro naše těla není moc dobré.

 

Já bych si, nicméně, dovolil přidat do výčtu pěti vědecky uznávaných chutí ještě - jednu - šestou. Můžeme ji nazvat třeba - chutí Nezapomenutelnou. Pro mne je to chuť mého dětství. Chuť babiččina koláče, na který jsme si sami museli nasbírat na zahradě rybíz, nebo nezapomenutelná je pro mne chuť máminy okurkové omáčky bez masa, protože nebyly peníze nazbyt a také chuť tátových francouzských brambor ve stylu "co dům dal".

 

To jsou zážitky, které z mojí chuťové paměti nevytlačí žádný humr, ani tiramisu ani kohoutek na víně. I když - zrovna - tyhle tři kousky, když se povedou! To je sedmé nebe! 

 

Tak hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English