VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Amatrice
2016-09-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před několika dny zničilo silné zemětřesení - malebné, středověké italské městečko jménem - Amatrice. Většina z nás sledovala deprimující záběry zkázy, slyšela statistiky mrtvých a raněných. Pojďme se, ve vší úctě a smutku, podívat na tuto katastrofu z pohledu gastronomického: Město Amatrice, které dnes již prakticky neexistuje dalo jméno světově proslulému pokrmu - pasta all'Amatriciana. Snědl jsem toto jídlo minulý týden se synem. Bylo vynikající, ale ještě více nás oba těšilo, že jsme tak mohli přispět z každé porce 60 korun na obnovu města Amatrice, jež dalo této pochutině jméno. Osvícení restauratéři se všude na světě totiž okamžitě rozhodli věnovat z každé prodané porce s omáčkou - amatriciana - 2 Eura na zdevastované město, které vždy holdovalo skvělé gastronomii. Italské ristoranty, pizzerie či tratorie najdete téměř na celé naší planetě a tak jsem si - jen tak pro sebe - zkusil chvíli počítat: V Praze je hlášeno více něž 350 italských restaurací, v celé republice jich bude minimálně jednou tolik, takže asi 700. V Evropě je nejméně 50.000 podniků vařících italskou kuchyni. Když každý prodá denně asi 50 porcí těstovin s omáčkou - amatriciana nebo pizzy all'Amatriciana, vzniká zisk přibližně 150 miliónů Euro měsíčně. Tedy skoro 4 miliardy českých korun, kterými by mohli evropští restauratéři spolu s námi všemi přispět za pouhý měsíc na pomoc zříceninám bývalého kulinárního města - Amatrice. Za to už se dá něco postavit! Když jsem viděl ty smutné obrázky, to nebyly žádné honosné vily, ale starobylé domečky, jako z karet.

 

Pokud by se "obměkčily" i ostatní italské podniky na celém světě, kterých je neméně 400.000 (jenom v USA jich statistika uvádí přes 100.000), pak by se dalo dohromady tolik peněz, že městečko a možná i ostatní postižené vsi by se mohly kompletně obnovit. A to jen díky výbornému jídlu a dobré vůli restauratérů. To není špatná myšlenka. Pro vaši chuť - trochu pomoci - uvádím původní recept na omáčku Amatriciana: rajčata, slanina, ovčí sýr pecorino, pepř. Stačí tak málo, co říkáte? Já říkám - objednejte si - pastu all'Amatriciana pro Amatrice!, určitě vám to zachutná!

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English