VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Američtí kuchaři rozhodli. Co budeme jíst v následujícím roce?
2014-03-01, Text: Pavel Maurer
Před nedávnem se ve Spojených státech vyjádřilo 1300 renomovaných šéfkuchařů k tomu, jaká jídla, jaké kuchyně, nápoje a kulinární témata budou podle jejich názoru v letošním roce ovlivňovat restaurace.

Možná se někdo z vás lehce pousměje. Co nám budou o gastronomii vyprávět zrovna Američané, kteří jsou proslulí největší spotřebou hamburgerů, sladkých limonád a junk food, tedy nezdravého jídla?

Musím však oponovat. Americký kontinent nabízí největší a nejpestřejší škálu všech světových kuchyní, co si jen dokážete představit. Pojďme se tedy seznámit s některými významnými trendy, které předpověděli kulinární odborníci všech národností a barev.

Očekává se, že menu kvalitních restaurací zásadně ovlivní lokalita, tedy lokálně získávané maso, ryby a plody moře. Je také žádoucí, aby ovoce a zelenina byly produkovány opět v lokalitách co nejblíže restauracím. Dokonce se hovoří o vlastních zahrádkách s bylinkami.

Jako třetí nejvýznamnější bod mezi top 20 trendy je uveden trvale udržitelný vztah k životnímu prostředí. Tedy v mém soukromém překladu: kuchaři jsou osvícení! Dále je ve výčtu zdůrazněno zdravé jídlo pro děti a vaření bez proklínaného dochucovadla zvaného glutamát sodný.

Nebudu vyjmenovávat všechny trendy budoucí gastronomie, ale určitě musím připomenout třeba hledání zapomenutých prastarých odrůd obilí nebo bezodpadové zpracování masa „od rypáčku až po ocásek“, jinými slovy využívání celých zvířat.

Posledním bodem v této expertní kulinářské předpovědi, kudy by se měla ubírat snaha nejprogresivnějších restaurací světa, je zásada číslo 20 – poloviční porce na talíři a nižší ceny. To je nejen pro Američany, ale i pro Čechy, rajská hudba budoucnosti. Kéž by tomu tak bylo!

Všichni totiž chceme jíst dobře, aby nám chutnalo, abychom nebyli obézní, ale naopak štíhlí, zdraví a krásní. A abychom za to zaplatili co nejméně. Komu z vás by se to nelíbilo? 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English