VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Amuse Bouche
2016-07-16, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

určitě se vám už někdy stalo, že když v restauraci čekáte na polévku, předkrm nebo vůbec na první chod, občas se trochu nudíte a někdy býváte i malinko nervózní. Kde jsou tak dlouho s tím jídlem? Vaše chuťové pohárky nemají hodinky ani respekt k práci v kuchyni. Jsou dávno nastartovány od chvíle, kdy jste si četli obsah jídelního lístku. Známý - Pavlovův reflex - funguje, takže vám se v puse sbíhají sliny na kýžené jídlo a každá minuta čekání - to jsou úplná muka!

 

Mnoho prozíravých restauratérů proto používá kouzelný vynález, kterému se francouzsky říká - amuse bouche. Tedy volně přeloženo - "potěšení pro pusu" nebo "kamarád vašich úst". Je to jednoduchý a zároveň geniální nápad, jak zkrátit dobu vašeho čekání a současně vytvořit pro kuchaře prostor, aby stihl přichystat objednávku a my se na něj nemračili, že to trvá tak dlouho.

 

Jedná se v podstatě o miniaturní delikatesu, kterou jste si neobjednali a mnohdy ji ani neočekáváte. O to příjemnější je překvapení, že podnik na své hosty myslí. Třeba v kanadském Vancouveru se v nejoblíbenější indické restauraci čas od času vynoří z kuchyně snědá servírka a obejde stoly s mísou plnou různých smažených pikantních kuliček a zeleninou. Nikdo neodmítne ochutnat. V hispánském světě zase nabízejí jednohubky ve stylu tapas, pintxos, nebo aspoň misku oliv, naložené šneky či kukuřičné čipsy se salsou. V Itálii je běžný bílý chléb s olivovým olejem, a v mnoha  evropských zemích před vás postaví třeba kousek bylinkového másla a několik druhů chleba. V několika českých restauracích vám na začátek bez ptaní položí na stůl i misku sádla se škvarkama, sůl a pepř. Málokdo odolá. 

 

Restaurace, které prezentují vysokou gastronomii se pak předhánějí v různých espumách, krémech, pěnách, nakládaných rybičkách, nebo vám naservírují kousíček domácí paštiky třeba s kandovanou višní.  

 

Ať už je - nečekaný předkrm, či amuse bouche jakýkoli, přiznejme si, že vždy potěší. Zkrátí čekání na náš první chod a na víc to vypadá jako bychom od restaurace dostali něco zadarmo. A to mají rádi hosté všech cenových kategorií, i když trochu tuší, že prozíravý restauratér má pochopitelně toto - potěšení pro naši pusinku - nenápadně zakalkulováno v nějaké úplně jiné položce... 

 

Tak dobrou chuť - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English