VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Ani známý chef nemůže najít dobré zaměstnance. Čím to je?
2019-06-15, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

tento týden jsem měl dlouhý rozhovor s jedním významným šéfkuchařem. Doslova plakal. Tedy obrazně řečeno, ale věřte, že nejsem daleko od pravdy. Byl v něm velký smutek a také velká beznaděj. Nejsou lidi! Tenhle chef je velmi dobrý kuchař, zábavný člověk, je respektován mezi svými kolegy, vařil i v zahraničí, dokonce se účastnil několika mezinárodních kulinárních soutěží, prostě patří k těm úspěšným a pracovitým. Ale i on má velké potíže sehnat kvalitní personál do své kuchyně. A přitom nabízí tolik! Tak si představte: Jste čerstvě vyučený mladý kuchtík a hledáte práci nebo jste kuchař středního věku, netroufáte si ještě stát se úplným šéfem celé kuchyně, ale rád byste ještě dále rozvíjel své schopnosti. No a tenhle můj známý chef takovému zájemci nabízí: Moderně vybavenou kuchyň, žádnou malou zatuchlou špeluňku, nabízí pravidelný slušný výdělek, práci v restauraci, která není neznámá, nachází se v samém centru okresního města, nemá potíže nakoupit kvalitní suroviny a navíc - díváte se pod ruce mistrovi kuchařského řemesla. To znamená, že jste v práci, kde se dále vzděláváte a je vám umožňěno okouknout finty, jež vám hned tak někdo neprozradí. Tedy pracujete, dostanete zaplaceno a jako bonus - trénink zdarma! Přesto prý v gastronomii - nejsou vůbec lidi! Já si tedy osobně myslím, že dobré pracovní síly dnes těžko hledáte v jakékoli profesi. Je to pořád stejná písnička: Zájemci o práci chtějí příliš vysoký plat na to jak málo toho umí, nejsou ochotni dělat přesčasy, jejich loajalita k zaměstnavateli je vratká a jejich chuť něco vymýšlet sami za sebe, přinést něco navíc - je mizivá. A tak si všichni stěžují právem. Ovšem na druhé straně jiní experti říkají - krizi na ně! Až nebude práce a nebudou peníze, uvidíte jak se najednou začnou otáčet ve výrobě i v kuchyni! Jaký bude zájem získat práci! No, nevím, nevím, já krizi nemám rád. Ale někdo mi onehdy říkal, že statisticky máme v naší malé zemi víc stravovacích zařízení než kdejaký jiný stát s mnohem větším počtem obyvatel. To by vysvětlovalo, proč šéfkuchaři nemohou sehnat kvalitní personál. Že by tedy nedostatek kuchařů způsobil příliš velký počet restaurací? V tom případě, ať ty špatné zkrachují a zůstanou na trhu jen ty dobré. Zvedne se cena práce a snad i její kvalita. A šéfkuchaři i restauratéři přestanou konečně plakat. Říká se to snadno, že?

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Divné je, když si dáte kapra namodro a dostanete po něm žloutenku.
Vlasta Burian
Top
English