VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Antoinetta
2016-04-02, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

vzpomínáte si ještě na - slavné filmové - amarouny? To byla ta barevná, sulcovitě se třepetající želatinová hmota, co jí jedli mimozemšťané z televizního seriálu - Návštěvníci. V naší zemi se pojem - amarouny - rychle stal synonymem - divného jídla bez chuti.

 

Představte si, ale, že podobný pokrm uměli připravovat kuchaři už v osmnáctém století! Určitý typ stravy podobný aspikovým amarounům byl oblíben již na francouzském dvoře Ludvíka XVI. - tedy, téměř před třema sty lety! Především králova Marie Antoinetta - ta se odmítala stravovat na veřejnosti, protože byla přesvědčena, že kousání je příčinou vrásek a navíc při něm vypadá obličej deformovaný. Její postoj k jídlu následovalo mnoho žen, především dvorních dam, které si též přály mít tvářičky vyhlazené jako z hedvábí. Proto jim kuchaři připravovali různá želé, kašičky a pěny, které nebylo zapotřebí nijak zvlášť žvýkat. Takže královna Antoinetta své jídlo jen lehce válela na jazyku a ve finále vlastně vypila. Panští kuchtíci - díky jejímu rozmaru - vařili pokrmy nečekaných chutí, vele-jemné konzistence i roztodivných tvarů. Například zeleninová pěna byla aranžována třeba do tvaru ryby nebo kachní paštička do podoby drůbeže. Panovnice jídlo prakticky nekousala! Dnes můžeme posuzovat aristokratický obličejík královny Antoinetty pouze ze slavných portrétů. Ale zdá se, že měla skutečně rysy jemné a pleť jako samet. Ale to víte, královští malíři…určitě svým portrétovaným modelům spíše přidávali než ubírali na kráse! A co se týká - barokně až rokokově upravených amarounů, nakonec proč ne? Člověk nemusí pořád přežvykovat tuhý řízek nebo hovězí roštěnou!

 

Ale všeho do času! Jak se totiž - úplně ve finále - projevila tahle speciální dieta a amouronová úprava jídel zasvěcených kráse těla a obličeje - tak to se už nikdy nedozvíme! Královna Marie Antoinetta byla totiž se svým manželem Ludvíkem XVI. sťata gilotinou za Velké francouzské revoluce - a to jí nebylo ještě ani čtyřicet let.

 

A jaké z toho plyne poučení? Já bych řekl, že je milé, když jídlo vypadá pěkně, má design, je měkké, má tvar a duši. Nejvíc podstatné však je, aby nám chutnalo, protože jak je vidět z historie - nikdo nikdy nevíme jak to s námi nakonec všechno dopadne…

 

Tak hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English