VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Arogance
2018-10-13, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

víte co nejvíc štve obsluhu v restauracích na jejich hostech? Arogance, nadřazenost a přehlížení. Čím menší, hloupější a zamindrákovanější host přijde do restaurace, tím víc si potřebuje “otřít své boty” o číšníka či servírku, aby si mohl, alespoň na chvíli vylepšit svoje vlastní ego! Jak to tak jednoduché: Zajděte si do nějaké restaurace, něco si objednejte a pak sprdněte na doby vrchního, že vám přinesl jiné jídlo, že polévka je vlažná, řízek tuhý a že pivo nemá pěnu! Hned vám bude líp! Existují však ještě rafinovanější způsoby jak dát najevo obsluhujícímu personálu, že jsou to “nuly”, které vás vůbec nezajímají. Třeba jen to, že se na ně nikdy ani nepodíváte, že jim nikdy za nic nepoděkujete, že když vám dávají jídlo na stůl, nesnažíte se ani o milimetr zaklonit, aby jste jim to trošku usnadnili. Existují stovky způsobů jak naštvat personál, jak jej potupit a využít své převahy. Oni totiž s vámi dost dobře nemohou jít do sporu. Oni jsou placeni za to, že vám poskytují servis. Ale ne za to, že vám nabízejí servilitu. Ta je urážlivá, myslím, pro všechny zúčastněné strany. Hrdý, sebevědomý číšník, který mi pyšně odrecituje meníčko, doporučí víno a vzdá čest svému stavu - tak ten má u mě “za jedna” a navíc si většinou odnese slušné spropitné. Zaslouží si jej. Zatímco příliš familiérní, příliš chladná nebo příliš vtipná obsluha - to není žádoucí. Není třeba ji urážet, obsluhující personál - to jsou často lidé, kteří o gastronomii moc nevědí, nemají vzdělání v oboru, je to jejich brigáda, záskok či práce z nouze. O to víc by však měli být milí, pozorní a snaživí. I když se jejich neprofesionalita velmi rychle pozná, normální host to rád přehlédne, pokud cítí snahu, srdečnost a slušnost. Host, který chce dělat potíže a urážet obsluhu - ten si hůl vždy docela snadno najde. Bohužel tyhle bitvy nemají vítěze. Nakonec jsou naštvaní úplně všichni a celý oběd nebo večeře jsou v háji, žaludeční vředy pučí a nervy jsou na pochodu. Pro tohle přece do restaurace nechodíme a nikdy chodit nebudeme!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Střez se dobrého kuchaře a mladé ženy!
Francouzské přísloví
Top
English