VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Atmosféra
2016-11-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

představte si, že spolu sedíme ve velmi průměrné restauraci. Interiér už dlouho nezažil žádnou investici. Židle sotva drží pohromadě, stěny jsou lehce omšelé, nábytek laciný a design ve stylu domo-robo. Na stěnách nejsou obrazy, které by sem nějak logicky patřily, ale nejspíš ty, které se líbí panu majiteli nebo tu po někom zbyly. Jídelní lístek je napsán tužkou na papíru a protože těch rukodělných meníček není dost, tak se o ně musí podělit celý stůl. Papír s meníčkem je přiklepnutý kancelářskou klipsnou ke kartonovému podkladu, aby to vše vůbec nějak drželo pohromadě.

 

Jenže, pak se v té průměrné restauraci stane něco neuvěřitelného: Číšníci se usmívají, povídají si se zákazníky celkem podrobně o tom co budou jíst, který nápoj by doporučili ke kuřeti a který k jehněčímu. Nenuceně vytvářejí dobrou náladu. Najednou se tu cítíte jako doma, mluví s vámi italsky, německy, anglicky nebo španělsky. Baví se. Nosí vám jídlo docela slušné kvality, vše je čerstvé a jednoduché. Jako hosté nemáte moc široký výběr. Prakticky se jedná pouze o čerstvý špenátový salát se sardinkami a sušenými brusinkami, a pak dnes mají uvařené obyčejné těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat a parmazánem, který ale určitě nezrál povinných 24 měsíců. A pak ještě jeden masový pokrm. Nicméně - je vám dobře, najedli jste se. Nic vás netlačí v břiše, nic nebylo zkažené, třikrát zmražené, staré nebo zvadlé. 

 

V této průměrné restauraci - totiž - vytváří celkový pozitivní dojem to, že nikdo se tady nevyvyšuje a nedělá kulinární frajeřinky. Všichni chápou, že jste se přišli najíst dobrého jídla za rozumnou cenou. Až skončí obědy pro hosty, obsluha a kuchaři tak kolem 16té hodiny usedají tiše a unaveně k zadnímu stolu a dají si malou personálku. Vše zapíjí vodou, případně jednou sklenkou lehkého domácího vína. Jsou střídmí v jídle i pití, protože vědí, že večer bude zase plno. Je to celkem obyčejný podnik, který každodenně nabízí solidní lokální jídlo za přijatelnou cenu - a jako bonus - autentickou a přátelskou atmosféru. 

 

Když se, vážení posluchači, budete příště rozhlížet kam zajít a nenaletíte na první barevnou tabuli s křiklavými poutači, najdete podobné milé hospůdky po celém světě. A díky bohu, dnes už i u nás!

 

Hezký víkend - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English