VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Autentisté
2018-01-28, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

minulý měsíc mě naplnil velkou hrdostí na to, že jsem Čech a rodným listem Moravák! Byl jsem totiž pár dnů v New Yorku, pohyboval jsem se (slovy Jiřího Wericha) přímo na Manhattanu a jak jinak, navštívil jsem spoustu skvělých restaurací. A představte si, že jsem narazil, zcela neplánovaně na moravské vinaře! Nejkrásnější překvapení na mne čekalo v mexické restauraci Cosme, která patří mezi 50 nejlepších restaurací na světě. Jedl jsem tam zcela náhodně, jen proto, že to vybrala dcera, aby mne potěšila. Nikdo z nás ovšem netušil, jak budeme nadšeni, když ve vinném listu mezi americkými, italskými, rakouskými, mexickými, francouzskými a australskými víny najdeme nečekaně jedno víno z Moravy: “Mladý Boček” od Richarda Stávka. Hned jsem se pyšně přihlásil číšníkovi, že jsem Čech. To jej ale vůbec nezajímalo, určitě ani netušil, kde se na naší planetě tahle země vyskytuje. A tak já jsem mu pověděl, že Richard Stávek je Autentista, což znamená, že dodržuje původní metody pěstování a výroby vína. To ve zkratce obnáší, že réva vinná žije v prostředí bez pesticidů, herbicidů a fungicidů a proti škůdcům bojuje pouze přirozenými prostředky. Autentisté dodržují spontánní kvašení, minimální síření, používají sudy nebo keramiku. Stávek navíc nefiltruje a ještě si nechává zrát víno ve vlastních dřevěných sudech. Dokonce si sám vybírá stromy, kontroluje jejich růst, kácení i další zpracování. Personál zmíněného restaurantu na mne koukal “jak z jara”! O těchto detailech netuší ani ň. Mne ale nesmírně těší, že se tohle naše víno uplatnilo v New Yorku, ale i Londýně, Kodani nebo Montrealu. No a aby toho nebylo málo, pak jsem ve městě, kde žije asi 9 milionů lidí, narazil na dalšího moravského vinaře a jeho zelený veltlín! Hleďme - pan Milan Nestarec! Zase Autentista! Najdete jej v prestižní části New Yorku, kde je třeba si udělat v podniku Estela rezervaci několik dnů dopředu. A naše víno je tu! Nedá mi než vám říci kousek z Nestarcovy filosofie. Cituji: „Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat.” Toť tedy vše o našich vinařích v New Yorku. A jelikož máme po volbách, tak tohle bych dal přečíst každému voliči, ať už v Americe nebo u nás…vždyť to přece znáte - “ve víně je pravda…”

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English