VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Avokádová
2018-12-02, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

byli jste někdy v avokádové restauraci? Připadá vám moje otázka mírně praštěná? Vůbec ne. V různých místech naší vlasti se začínají totiž rodit podniky, které se zaměřují pouze na určitý druh surovin nebo způsob přípravy jídel. A to je dobře, protože máme větší výběr. Pokud někdo je hlavně masoužrout, tak pochopitelně vyhledává různé “stejkárny” a hamburgrárny. Když má někdo rád syrové ryby, směřuje do japonských nebo korejských “sušáren” na sushi a sashimi. Vegani - ti mají také dost jasně rozdané karty a v mnoha městech se již zabydlely většinou samoobslužné bufety, které ctí vegetariánská či veganská pravidla stravování.
Také tu máme různé polévkárny, špagetárny a nudlárny. Dnes už nejsou žádným zvláštním úkazem restaurace, které připravují pouze svoje vlastno-ručně dělané čerstvé či sušené špagety, rigatoni, farfalle, bucatini, penne či makarony. Ovšem pořád ještě máme co objevovat v rozsáhlé paletě asijských těstovin. Jsou tu udon nudle, ramen nudle, rýžové, skleněné, batátové, či pohankové soba nudle. Už máme hodně podniků, které vaše tužby úplně zahltí nejrůznějšími nudlími variantami. Věřte, že kreativita tohoto obrovského světadílu je nezměrná! Pak jsou tu také bio restaurace, které vám garantují, že některé ingredience pocházejí pouze ze šetrného ekologického zemědělství. Byly tu u nás velmi chvályhodné pokusy otevřít restaurace, které byly stoprocentně bio - ale většinou po nějakém čase museli změnit svůj koncept. Je to zajímavé, obliba i spotřeba bioproduktů rok od roku roste, ale 100procentní biorestaurace, to je zatím tvrdý oříšek! No a můžeme dále pokračovat v restauracích, které se zaměřují pouze a jedině na unikátní zpracování určitého pokrmu. Máme tu řízkárny, kde připravují mnoho druhů řízků: vepřové, kuřecí, krůtí, pštrosí, králičí, houbové a samozřejmě i ty klasické telecí wiener schnitzely! No a co to hluboce, krásně zelené avokádo, o němž jsem mluvil na začátku? Je to tady! Skutečně vznikly i podniky, které milovníkům této vynikající superpotraviny nabízejí speciální meníčko, a tam je vše z avokáda a nebo s avokádem. Od slaných jídel až po dezerty. A tak si můžete ochutnat avokádo s vajíčkem, s masem, avokádový dort a nebo zelený větrník. Takže, pokud nejste příliš konzervativní jenom v oblasti vepřo-knedlo, dopřejte si občas i trochu té exotiky!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English