VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Až zdraží hovězí, přecházím na cvrčky
2019-02-09, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

minulý týden se v médiích docela dost hovořilo o hovězím mase. Já jsem se k polskému hovězímu výseku už vyjádřil a tak vám dnes jen něco málo chci vyprávět o hovězím mase jako takovém. Málokdo z nás si totiž uvědomuje jak je finančně náročné vyprodukovat jeden hovězí stejk, roštěnku nebo třeba jen kližku na guláš! Podle časopisu National Georaphic “Produkce hovězího masa ve velkovýkrmnách obvykle vyžaduje téměř osmkrát více vody a 160krát více plochy na kilokalorii než produkce zeleniny a obilovin.” Živočišná výroba je prostě dost drahá a pro naši planetu čím dál více vyčerpávající! Ne že bych vám chtěl zrovna dnes, při víkendovém obědě, dělat chutě, ale “Cvrčci obsahují více bílkovin a mikroživin na kilogram než hovězí maso. Netuším, jestli ti cvrčci mají trvalé bydliště v Polsku, Maďarsku nebo Thajsku, ale každopádně se jim daří v tmavém prostředí a nemají problém s tisíci dalšími jedinci v malém prostoru. Proteinová produkce tohoto velkokapacitního cvrččího stáda má nepatrný vliv na životní prostředí, zanechává poměrně málo odpadu, zvláště když to porovnáme s velkofarmami na chov prasat a skotu s jejich lagunami plnými močůvky.” Já vím, zní to nechutně, co vám tady předestírám. Já mám také slabost na vepřové výpečky a nebo hovězí po burgundsku, ale tohle je strohá, nicméně neoddiskutovatelná řeč čísel. Prostě, ať se vám to líbí nebo nelíbí, mletá mouka ze cvrčků, která je používána třeba v severní Americe k výrobě pečiva, energetických tyčinek a koktejlů, tak tahle “broučí mouka” je vyprodána - tedy její celá produkce - na dva roky dopředu.

 

Tak já, abych vám šel příkladem, jsem si na víkend připravil vepřové řízečky a pak také telecí plátky na citronové omáčce a moc se na ně těším. Budu se také trochu stydět, že jsem si nedal cvrčka, který by moje tělo určitě zabezpečil stejně co se týká chemického vzorce složení a nutriční výživy. Ale to víte, zvyk je železná košile a když se u nás smaží na sádle, celý dům je najednou provoněn tím neodolatelným aromatem, které se, ať dělám, co dělám, nedá srovnat s vůbec ničím na světě! Slibuji, že až příště zdraží hovězí, definitivně přecházím na cvrčky! Ale teď ještě ne!

 

 

Hezký víkend a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
K vašemu restaurantu vede labyrint. Jakmile objevíte správnou cestu – obvykle nehledáte další.
Anonym
Top
English