VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Barvy
2018-06-02, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

obchody a zvláště trhy jsou v těchto dnech již plné čerstvých plodů naší země. Dnes vám doporučím jakou zeleninu či ovoce si máte vybírat podle barev. Barva jablka, salátu nebo třešničky je totiž nesmírně důležitá nejen pro oči a chuť, ale především pro naše tělo. Většinou se při výběru chováme intuitivně. Když je třeba - třešeň - hezky červená, víme, že bude zralá a sladká, ovšem, když je hodně temná, bude nejspíš dost měkká, přezrálá a pravděpodobně i plná červů. No a když je tato letní delikatesa jen načervenalá, bledá, spíše trochu nažloutlá, pak je tvrdá, nezralá a dost nechutná. I když jako kluci na drbesu v třešňovce jsme tohle všechno velkoryse přehlíželi, stejně to není ono. Každá plodina má svůj čas a také svou nejlepší barvu, jež nám napovídá jak asi bude dobrá!
Platí obecné pravidlo, že čím světlejší listy má například salát, tím méně poskytuje zdraví prospěšných látek. Tmavší listy hlávkového, ledového, zeleného salátu nebo kapusty naopak signalizují nejen stupeň zralosti, ale také, že se v něm skrývá mnohem více zdravých a pro nás důležitých výživných a antioxidačních látek.  Proč? Protože takový salát má větší obsah vlastních přírodních chemických sloučenin, hlavně polyfenolů, kterými se brání proti svému okolí, proti škůdcům, zeleným konkurentům, chorobám, hmyzu a ultrafialovému záření. Dokonce i slunce je pro rostliny na jedné straně přítel a současně vrah! Potřebují ho, aby žily a rostly, ale když je slunce moc, zahynou. Rostliny proto produkují antioxidační pigmenty, tmavnou, k tomu se ještě velmi promyšleně rolují, nakadeřují nebo různě otáčí a naklánějí, aby se schovaly před přílišným zářením. Z toho plyne, že když si koupíme třeba zeleninu s volnými, tmavšími listy, je jisté, že se slunci v úvozovkách “ubránila”! Že si vytvořila spoustu vlastních obranných látek pro boj se všemi nepřáteli. Přitom ztmavla a zesílela. Autorka knihy Eating on the Wild Side, Jo Robinson, která mne k této glose inspirovala, je přesvědčena, že když budeme volit takovouto silnou zeleninu a ovoce, získáme z ní i my více obranných a silných látek. Je to celkem logické, takže stručně řečeno: Červená paprika mám být červenější a zelený salát zelenější. To je informace, kterou jsme schopni při nákupu rozpoznat okamžitě. Zkuste to, při nejmenším to bude určitě lépe chutnat než nějaká vybledlá jahoda!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English