VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Básník pánve
2016-02-20, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

minulý týden ukončila po patnácti letech svůj provoz jedná známá restaurace na pražských Vinohradech. Nepřísluší mi soudit proč, ani neznám všechny důvody - ale pro mne a věřím, že i pro vás, vážení posluchači, je zajímavý její příběh.

 

Restauratér a vlastník, který o sobě s úsměvem tvrdí, že je "básníkem pánve", tento podnik postavil vlastníma rukama spolu s tatínkem, kolegou, dvěma Ukrajinci a jedním bezdomovcem.

 

Rozpočet 13 milionů prý posbíral tak, že s manželkou měli 2 miliony, kolega prodal byt a další peníze si půjčili. Všechno si restauratér navrhl sám a starším oplem vozil i sádrokartony a cement. Podle interních statistik za 15 let existence podniku tu navařili 400 000 tisíc obědů, na 250 000 večeří a na různých rautech, svatbách a večírcích obsloužili asi tři čtvrti miliónu hostů.

 

Zpočátku museli čelit konkurenci dalších třiceti restaurací v okolí, ale pak se jim podařilo prorazit a najít si své zákazníky. Mezi jejich, řekněme, takzvanými VIP klienty byli například i Václav Havel, Karel Gott, Petr Novotný, Jaroslav Svěcený, Hana Zagorová, Miloš Forman, či Jiří Lábus, ale i další kapacity ze všech oblastí života. 

 

Člověk by řekl, že taková restaurace přece nikdy nemůže padnout na kolena! Opak je pravdou. Podle toho, co mi zklamaný restauratér napsal, je důvodů určitě víc, ale mezi ty nejbolestivější patří - vysoké nájemné, lidská závist a nepřejícnost. Je tu samozřejmě také vzrůstající a téměř nekonečná touha zákazníků - platit za vše co nejméně, ale dostat co nejvíce… Jenže, takhle je to ve všech oborech, co si budeme namlouvat? Když si koupíte meníčko za stovku, nemůžete očekávat krevety, lososy ani telecí tatarák! 

 

Příběh "básníka pánve" je smutný, ale rozhodně ne ojedinělý! Každý rok - jenom podle toho - co sleduji já kolem sebe, musí definitivně zatáhnout rolety nejméně 20-30 podniků. Jejich naděje na prosperující, oblíbenou restauraci snadno zhatí - třeba nerovnoměrné náklady, špatná vnitřní organizace práce, nedomyšlený jídelní lístek, zrádní zaměstnanci, ale i silná konkurence nebo nečekané navýšení nájmu!

 

Ale abych neskončil tak depresivně, zmíněný restauratér sice před pár dny zavřel jednu významnou kapitolu svého života, ovšem nevzdal to a už zase chystá něco nového. A já budu doufát, že odvážnému štěstí přeje! 

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English