VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Beran
2014-06-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

včera jsem jedl u mé moravské sestry vynikajícího berana. Tedy, přesněji řečeno - jehně. Beran nebo výraz skopové - to je noční můra například pro mé rodiče nebo většinu lidí, co já znám ve svém okolí, že měli možnost si v době socialismu vyzkoušet naplno - tuto lahůdku v podání tehdejších kuchařů.

 

Ale budu vám to vyprávět popořádku. Prakticky každý, komu je dnes nad padesát let, tak když si vzpomene na maso skrývající se pod krásnou ovčí kůží, dělají se mu mžitky před očima a raději plaše říká, že si dá k jídlu něco jiného. Zkušenost ze špatně upraveného masa je v naší zemi téměř pandemická. Jedním z důvodů nechutné pachutě je jistě i to, že berani, případně ovce byli chováni tak dlouho ve svém produktivním životě, dokud z nich teklo mléko, rozmnožovali se nebo odevzdávali vlnu. Když už měli za sebou svoji povinnou pětiletku a přestali být užiteční, tak se z jejich masa nakonec pokusil nějaký všeuměl přichystat lojem páchnoucí pochoutku pro pracující lid.

 

Kdokoli ochutnal, tak pokud zrovna neumíral hlady, dal si příště raději housku s máslem.

 

Jenomže dnešní jehněčí - to je pochoutka nevídaná. Vyhledávaná mnoha gurmety a milovníky dobrého jídla. Ve zkušených restauracích vám jej nabízejí v mnoha variantách, je vynikající a mimochodem to není vůbec laciné jídlo.

 

Jehněčí od mojí sestry je pro mne pochopitelně to nejlepší. Jsou z jejich vlastního stáda. Takže vím, jakými dobrotami jsou krmeny, v jakém krásném prostředí se nacházejí a že její manžel se o ně stará s profesorskou pečlivostí. Navíc má každá ovečka své vlastní jméno - což je hezká zábava pro děti, snad jen - když jsou pak třeba divoký Ulrik nebo přítulná Amoletka na talíři, trochu nám váznou vzpomínky. Ale my to nějak překleneme. Ne však naši rodiče. Když jsme si včera na vsi Veselíčko pochutnávali na skvělém domácím jehněčím, které vám takhle neudělají ani v Paříži, moji rodiče - to víte - stará škola - si místo toho dali kuře.

 

Jejich vzpomínky na špatné "berany" ve "špatných gastronomických dobách" naší historie, jim, holt, už nikdo nikdy nevymaže.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English