VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Biopotravina
2017-09-02, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

v pátek byl vyhlášen vítěz soutěže - Česká biopotravina. Jelikož jsem už šestnáctým rokem předsedou poroty, nutí mne to opět k malému zamyšlení - co je to vlastně to - bio? Podvod, marketing, trendová propaganda? Dostávám tuto otázku prakticky pořád. Ačkoli spotřeba těchto produktů neustále stoupá v celém světě, lidé kladou stále nevěřícné dotazy:
Proč je biorajče dražší než normální rajče?, proč jsou dražší - biomouka, biovíno, biosukně, biomýdlo i biosalám? Co je na nich tak jiného? Vždyť mi to ani moc nevnímáme. Ale cenu - to tedy vnímáme hodně! Navíc, kdo nám dá záruku, že biopotravina nebo biokosmetika je opravdu bio a opravdu lepší?
Budu skutečně krásnější a zdravější, když si dám ke svačině poměrně drahý žitný biochleba s biošunkou a biookurkou?
To je pro mne fakt těžká, ale současně i velmi lehká otázka. Je to prostě volba každého z nás.
Všechny biopotraviny jsou samozřejmě přísně certifikované, tak jako ostatní potraviny na našem trhu. A stejně se všude občas objeví nějaký mor, salmonela či nepřiměřená dávka jedů. Tak to je.
Nicméně já bych chtěl trochu hovořit o chuti. Zodpovědnost vůči naší planetě a vůči naší budoucnosti je, řekl bych - zcela jasná, o tom mluvit nebudu. Každý ví, že chemická hnojiva fungují vůči nám i zemi zcela jinak než koňská mrva nebo chlévský hnůj. Každý tuší, že když vypěstujete 10x, možná 20x ročně ve skleníkových hydropóniích uměle osvětlená rajčata v nadměrných výnosech, tak že prostě nemohou chutnat jako rajčata…I když tak vypadají. Každý ví, že přešlechtěná a naklonovaná jablka, která se podobají jako vejce-vejci, nejsou červivá, šišatá ani hranatá, lesknou se jak kulečníkové koule, tak přece nejme padlí na hlavu, abychom netušili, že v nich, kromě dokonalého designu, už moc vitamínů nezakousneme.
Pojďme se tedy řídit svojí vlastní chutí a také, že budeme vyžadovat životopis čehokoli co jíme. To by pro začátek stačilo.
No a jen tak na okraj, ten vítěz letošní České biopotraviny je: Patizon v kořeněném sladkokyselém nálevu, pak zrající sýr, potom čaj ze směsi českých bio-bylinek a mezi biovíny zvítězilo slámové z Mikulova. Zajímavé na tom všem je, že se v soutěži vedle sebe umístí malé rodinné biofarmy i obří mezinárodní bioproducenti. To mě uklidňuje, že tady totiž nevítězí značka ani velikost, ale pouze - kvalita a chuť. Na to já sázím!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English