VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Biopotravina
2017-09-02, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

v pátek byl vyhlášen vítěz soutěže - Česká biopotravina. Jelikož jsem už šestnáctým rokem předsedou poroty, nutí mne to opět k malému zamyšlení - co je to vlastně to - bio? Podvod, marketing, trendová propaganda? Dostávám tuto otázku prakticky pořád. Ačkoli spotřeba těchto produktů neustále stoupá v celém světě, lidé kladou stále nevěřícné dotazy:
Proč je biorajče dražší než normální rajče?, proč jsou dražší - biomouka, biovíno, biosukně, biomýdlo i biosalám? Co je na nich tak jiného? Vždyť mi to ani moc nevnímáme. Ale cenu - to tedy vnímáme hodně! Navíc, kdo nám dá záruku, že biopotravina nebo biokosmetika je opravdu bio a opravdu lepší?
Budu skutečně krásnější a zdravější, když si dám ke svačině poměrně drahý žitný biochleba s biošunkou a biookurkou?
To je pro mne fakt těžká, ale současně i velmi lehká otázka. Je to prostě volba každého z nás.
Všechny biopotraviny jsou samozřejmě přísně certifikované, tak jako ostatní potraviny na našem trhu. A stejně se všude občas objeví nějaký mor, salmonela či nepřiměřená dávka jedů. Tak to je.
Nicméně já bych chtěl trochu hovořit o chuti. Zodpovědnost vůči naší planetě a vůči naší budoucnosti je, řekl bych - zcela jasná, o tom mluvit nebudu. Každý ví, že chemická hnojiva fungují vůči nám i zemi zcela jinak než koňská mrva nebo chlévský hnůj. Každý tuší, že když vypěstujete 10x, možná 20x ročně ve skleníkových hydropóniích uměle osvětlená rajčata v nadměrných výnosech, tak že prostě nemohou chutnat jako rajčata…I když tak vypadají. Každý ví, že přešlechtěná a naklonovaná jablka, která se podobají jako vejce-vejci, nejsou červivá, šišatá ani hranatá, lesknou se jak kulečníkové koule, tak přece nejme padlí na hlavu, abychom netušili, že v nich, kromě dokonalého designu, už moc vitamínů nezakousneme.
Pojďme se tedy řídit svojí vlastní chutí a také, že budeme vyžadovat životopis čehokoli co jíme. To by pro začátek stačilo.
No a jen tak na okraj, ten vítěz letošní České biopotraviny je: Patizon v kořeněném sladkokyselém nálevu, pak zrající sýr, potom čaj ze směsi českých bio-bylinek a mezi biovíny zvítězilo slámové z Mikulova. Zajímavé na tom všem je, že se v soutěži vedle sebe umístí malé rodinné biofarmy i obří mezinárodní bioproducenti. To mě uklidňuje, že tady totiž nevítězí značka ani velikost, ale pouze - kvalita a chuť. Na to já sázím!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English