VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Biopotravina roku
2014-09-06, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před pár dny jsem strávil krásné ekologické dopoledne. Spolu s ostatními slovutnými porotci jsem měl tu čest - již podvanácté předsedat tajnému zasedání, které hodnotilo nejlepší České biopotraviny roku 2014. 

 

Ochutnávali jsem třeba takzvaný "Láskyplný jahodový čokodžem bio", nebo "přírodní zákys", nebo "Matyldu z hor bio sýrové tyčinky" nebo také "České špaldové kafe Naše Farma".

 

Já už vás slyším, jak mnozí na mne teď u rádia hartusíte: "O jakém - biu - nám tady bude vyprávět? Nikdo z nás stejně netuší, jestli je bio-jablko zdravější než nebio-jablko! Jak to máme poznat? A proč bychom za to ještě platili 2x víc? A ke všemu - to bio-jablko je na pohled celkem nevábné! Je nějaké krabaté, svraštělé, nemá zářící barvu ani dokonalý design! Není vkusně zabaleno v krepovém papíru a není na něm přilepena samolepka vysoké kvality jako třeba na okouzlujícím ovoci z daleké Jihoafrické republiky!"

 

Přiznejme tedy, že si většinou myslíme, že biopotraviny jsou pitomost, moderní trend a hlavně dobrý marketing, který je určen především bohatým a hloupým.

 

Nebojte se, já vás teď určitě nebudu přesvědčovat o opaku. To, že pro biosvět svou malou měrou již mnoho let přispívám, je moje osobní rozhodnutí. To, že v každé bioprodejně u nás i na světě narazíte při nákupech - stoprocentně - na několik těhotných žen, či osob s dětmi nebo osob, které chtějí žít zdravější život - to jistě není náhoda. Narůstá také počet restaurací, které se hrdě hlásí, že mají své malé prověřené a certifikované dodavatele. Kuřata z volného chovu, sýr z vlastní farmy a třeba biovíno - to je dnes v mnoha zemích skoro nepsaným zákonem. Taková jsou holá fakta. 

 

Přiznávám, že biopotravina je většinou trochu dražší. Možná i proto, že koňský hnůj je úzkoprofilové zboží, zatímco chemické postřiky seženete za babku!

 

Nicméně - letos pro vaši informaci - naše porota vyhodnotila jako nejlepší Českou Biopotravinu roku - světě div se: "světlounce zelené bio konopné sádlo z přeštických prasat". Mně tedy velmi zaujalo a považuji jej za kreativní, chutné a inspirativní. Držím nadále palce všem našim - poctivým - bioproducentům! Nemají to s námi ani z přírodou - vůbec snadné. 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English