VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: BIOsteak
2018-08-05, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

moc rád vám dnes něco povím o steaku a především pak o bio-stejku. Nesmějte se dopředu, prosím, a nezatracujte označení BIO. Bio stejk - to zase není tak úplně jednoduchá věc. Pojďme ale od začátku: Když si dnes objednáte v restauraci stejk nebo biftek, dají vám někdy cokoli, ale když jste u skutečných odborníků, nabídnou vám tenhle exkluzivní a vůbec ne laciný kus masa v mnoha variantách. Jsou podniky, kde mají široký výběr, …jestli chcete plemeno angus, bílé charolais, chlupatý herefordský náhorní skot a nebo USDA, tedy americké hovězí nesoucí státní známku nejvyšší kvality. Některé podniky si zakládají na tom, že mají maso stařené - tedy maso správně odleželé, vyvěšené a vyzrálé, které vám přinese ty nejúžasnější chuťové zážitky. No a pak samozřejmě - zkušený kuchař vám udělá stejk středně, více propečený a nebo krvavý jak je ve zvyku třeba ve Francii nebo v Argentině. No a já teď mezi ty nejluxusnější stejky na našem trhu házím novinku - bio-stejk 1. třídy. Ptáte se jestli je drahý? Ano a ne. Jeho cena odpovídá kvalitě. To víte, když vám někdo servíruje mořského okouna ze sádky, ze sítě nebo loveného na háček - i tam se pochopitelně velmi výrazně - mění účtenka. Co se hovězího stejku týká, je to stejné. Nyní bude na trhu úplnou novinkou označení těchto stejků nejvyšší kvality - značkou - Biopotravina roku.
A věřte, že rozdíly v chuti a kvalitě hovězího masa jsou - nebetyčné. Nejvíce ovlivňující faktory jsou např.: Druh skotu, způsob krmení, prostředí kde vyrůstal, ale i způsob porážky a dalšího zpracování. Naše biozemědělství nyní dokonce připravuje porážku dobytka bez výstrahy, střelnou zbraní, přímo na pastvinách. To znamená odbourání stresujícího převozu na jatka a pak i samotný, někdy dosti drastický způsob ukončení dobytčího života. Znovu zdůrazňuji, nemusíte si každý den objednávat bio-ponožky a bio-mýdlo, ale vezměte na vědomí, že kupováním těchto produktů a především pak bio-potravin nejen šetříte naše prostředí a svoje tělo, ale přispíváte ke dlouhodobému procesu - ochrany naší celé planety před devastujícími zásahy civilizace. Zkuste si někdy zavázat oči a kousnout si do smaženého biokuřátka a pak pro změnu do urychleného brojlera vyhoněného práškama. Vaše pusa i tělo vám odpoví! Takže pozor - označení - Česká Biopotravina roku - je pro vás vodítkem, že potravina zvítězila jako úplně nejlepší ve své kategorii!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English