VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Bistro
2014-12-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

málokterý obyvatel země galského kohouta tuší, že název pro typické francouzské - bistro - vymysleli Rusové. Kulinární výraz - bistro - znamená ležérněji pojatou restauraci spíše rychlého, lehčího občerstvení za přijatelnou cenu. V ruštině znamená - bistro - rychle. Psáno ovšem s tvrdým "y". Ruská šlechta si totiž v osmnáctém století oblíbila jezdit do Francie a v místních restauracích jí tak náramně chutnalo, že neustále popoháněla personál slovy - bystro, bystro, aby jim ty vynikající pochutiny přinášeli co nejrychleji na stůl. A tak vedle klasických honosných restaurantů, kde se stoluje několik hodin, vznikla - bistra - ovšem již s měkkým "i", a dodnes jsou charakteristická svižnějším způsobem obsluhy a jednoduššími pokrmy.

 

V Praze a dalších městech naší republiky se v posledních letech doslova roztrhl pytel s podniky "bistrého občerstvení". Z jistého pohledu je to druh stravování, který má blízko k nechvalně známému výrazu - fast food. To už dnes zní skoro jako nadávka, že? 

Jenže - bistra, která já mám na mysli, jsou skutečně - bystrá - a navíc nabízejí poměrně přitažlivou nabídku čerstvých a poměrně jednoduchých pokrmů. Často podávají několik polévek přímo z várnic, mají domácí koláče, farmářské produkty, různé sýrové nebo špenátové quiche, vegetariánská i masová jídla.

 

Jídelníček v typickém bistru je většinou napsán křídou na tabuli. Každý den mají něco jiného, pečou domácí chleba, k pití mají různé ovocné nebo bylinkové limonády a piva z malých rodinných pivovarů. Líbí se mi, že návštěvníci - bistra - patří do cílové skupiny, kterou já nazývám - unisex. Potkáte tu dredaře, studenta i kravaťáka. Sedí spokojeně vedle sebe a dlabou jednoduchou čerstvou kuchyni. Na výběr je k mání většinou velmi omezený počet jídel, třeba 5 až 7 variant denně. Nikomu nic nechybí.

 

V pár bistrech, které rád občas navštěvuji, je kolem poledne vždycky docela velká fronta. Stálí zákazníci si ji rádi vystojí. Ono jim tu totiž chutná a je jim úplně fuk, že interiér typického bistra je většinou velmi strohý, až minimalistický. Nikde nejsou vidět investice do nábytku, obrazů, osvětlení, vlastně čehokoli - kromě gastronomie. Bistro má hlavní poslání - nakrmit vás - solidním a čerstvě připraveným jídlem. A běda, kdyby začali v bistrech používat předpřipravené polotovary. Jejich smrt bude okamžitá a definitivní!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English