VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Bistro
2015-05-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

často se chodím najíst do nějakého bistra. Je to rychlé, neokázalé a většinou mi tam chutná. V naší republice, ale i jinde ve světě se stravování "bistrového" typu stalo v poslední době velmi populární. A především mezi mladými lidmi.

 

Zkusil jsem se dát dohromady několik argumentů, proč se v bistru cítím dobře já, stejně jako nějaký kravaťák a stejně tak maminka s kočárkem, student či dredař?

 

V čem vězí úspěch bistra? Většina těch co znám, má několik shodných charakteristických vlastností: Obsluhují vás mladá děvčata, vždy podomácku nebo hodně uvolněně oděná. Smějí se, vypadají jakoby si zrovna odskočili z vyučování na minibrigádu a náramně si to užívají. V bistru jsou skoro vždy volně ke čtení noviny, časopisy a občas najdete i polici s několika knihami. Židle a stoly, vlastně veškerý nábytek bistra je, jak říká moje maminka: každý pes-jiná ves. Myslím, že se jedná o záměrnou image, aby vybavení působilo lacině až bazarově. V jednom bistru mají třeba luxusní tablet na počítání zasunutý v dosti ošuntělém dřevěném pouzdře. Velmi levně vyhlížející drahá kalkulačka! Bývají tu také avantgardní umělecké obrazy na stěnách, design je pro bistro důležitý. Jídlo se často vydává přímo z várnic, hraje tu alternativní, ovšem nevtíravá hudba. Snad každé bistro má tabuli, kde je křídou napsáno menu dne. Pravidelně je mění, není tam moc položek a nezapomínají na vegetariány, celiatiky a psy. Jídlo je velmi dobré. Ovocné a bylinkové limonády vždy k dispozici. Veškeré nádobí pak vypadá, jakoby někdo probral babiččin zapomenutý příborník v pěti různých domácnostech. Nápoje se nalévají do zavařovaček a osvětlení je vyrobeno z pětilitrovek na okurky. 

 

Člověk má pocit totální recyklace. Celková kombinace všech zmíněných typických "bistro-vlastností" vytváří pohodovou atmosféru a zdání, že je tu lacino. Není to ale tak docela pravda. Když si spočítáte, že většina bister funguje jako samoobsluha, takže ušetří na číšnících, že nabízejí jen velmi limitovaný počet jídel a samotná investice do vybavení je minimální - je třeba uznat, že tento fenomén je nejen oblíbený a příjemný pro lidi, ale je zároveň geniálním - ekonomickým konceptem pro vnímavé provozovatele. Tak hlavně ať udrží úroveň!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English