VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Blbý menu
2017-09-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

na opravdu hloupé meníčko už dnes hned tak nenarazíte. Ale stejně se občas vyskytnou někteří velmi kreativní nevyslyšení Shakespearové, kteří se odhodlají vás literárně pobavit ještě než dostanete cokoli na talíři.
“Číňanova rozpálená prdelka” (což jsou ostré kuřecí nudličky, čínská zelenina a kari), “Teplické tajemství” - bramboráčky s masovou směsí, “Penicilínová bomba” - neboli smažený hermelín, “Křemílkův masakr v bedlovém háji” (jinak obyčejná roštěná se směsí hub) a samozřejmě oblíbený “Katův hněv”, který raději ani nebudu popisovat. Všichni dobře víme, že ať už je to “katův hněv nebo šleh”, budou to nějaké zamíchané zbytky hodně solené, kořeněné a pálivé, abyste vůbec nepoznali jak to vlastně doopravdy chutná a co je to za maso.
Vedle těchto - průpovídek a rádoby vtipných jinotajů, je dnes hodně trendy u špičkových restaurací, že vám vlastně neprozradí jak bude jídlo vypadat a jak bude připraveno a co to vlastně je, ale šéfkuchař - minimalista vám jen stroze napíše pouze seznam surovin:
“králík, mrkev, šalotka” nebo: “prase, prase, prase” (což v překladu znamená tři druhy vepřového na různé způsoby na jednom talíři)…samotné jídlo je pak třeba perfektní, ale musíte přistoupit na tuto hru a úplně se odevzdat do vůle šéfkuchaře se slepou důvěrou, že on to umí tak dobře, že vás nezklame. Pokud tuto jednoduchou textaci přijmete, pak si ohromně užijete třeba vynikající humří krémovou polévku, které se skrývá pod plachým názvem: humr, koňak, smetana. Myslím, že tato varinata - řekněme strohá-surovinová má své kouzlo, ovšem, abych riskoval v zájezdním restaurantu a objednal si “Kapří mlíčí podle paní Porybné”, nebo “Kuřátko okupované králem sýrů” …to si raději objednám na jistotu - smažený telecí řízek s bramborovým salátem, takže vím zcela jistě, co mohu očekávat! Pokud ovšem nebude namísto z telecího z nějaké staré kravky…
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English