VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Brambory
2017-08-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

ať koukáte kam koukáte, dojdete k zajímavému zjištění, a sice, že skoro všechna tradiční jídla všech zemí na světě mají jednu společnou ingredienci: brambory.
První brambory dovezli do Evropy v 16. století Španělé z jihoamerických objevitelských cest. Pěstovali je běžně Inkové, ale tady nikomu moc nechutnaly. Byly různě zabarevné, malé, někdy prý i dost hořké. V některých zemích, třeba v Itálii se pěstovaly jako krmivo pro prasata. Postupem doby si však tato plodina získávala svou prestiž. V mnoha případech brambory zachránily lidi od hladomoru, protože, když byla špatná úroda čehokoli, brambory to většinou přežily. Třeba oproti obilí, nejsou náročné na půdu ani skladování. A tak se postupem doby nejen v Evropě staly celosvětovou lahůdkou. Téměř každá země na světě má mezi svými oblíbenými pokrmy něco z brambor. Například na Bermudách v neděli tradičně snídají tresku s brambůrky a banánem. V Chile připravují bramborový dort v troubě jako gratinovaný mix hovězího, cibule a koření s bramborovým pyré. Kalorická bomba! Ve Vietnamu patří k hitům sladká bramborová polévka s dýní, drobnou zeleninou a nezbytným dotekem zázvoru. Zato v Nigérii – je to hustý „potage“ z gigantické brambory ñame. V Peru odkud k nám brambory nejspíš dorazily, mají typický kreolský předkrm v podobě plněné brambory. Irsko má „colcannon“ aneb typickou lahůdku z bramborového pyré, zelí, soli a pepře. V Belgii dostanete jejich tradiční slávky s hranolky - a to v michelinských restauracích i v nejzaplivanější hospodě!
V Israeli– tzv. „sabich“ neboli pitachléb s lilkem, vařeným vejcem a téměř vždy s bramborou. Indie dělá bramborové placky „aloo paratha“, které se jedí především k snídani, a to s máslem a konečně v Austrálii – ikonický masový páj je doprovázen žampiony, cibulí, sýrem a jak jinak než brambory. Ve Španělsku si pak jako předkrm dávají s oblibou “patatas bravas” pečené brambory přelité pikantní majonézou a k snídani milují tortilu de patatas, což jsou brambory, cibule, olivový olej a vejce.

No a můj táta na moravské Hané nám celé dětství připravoval jeho verzi tzv. francouzských brambor, což byl skleněný pekáč s měkkým salámem nebo šunkou, hráškem, slaninou, vejcem a samozřejmě plátky brambor. Když bylo víc peněz, nastrouhal na vrch tvrdý sýr a vše zapekl v troubě! Umí je dodnes skvěle!

Hezký zbytek prázdnin a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English