VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Bublinky
2019-01-01, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pokud mne právě posloucháte a trochu vás pobolívá hlava, je dosti pravděpodobné, že jste na Silvestra do sebe nalili příliš mnoho alkoholu a vaše tělo jej dosud nestačilo zpracovat. A nebo - že jste zase nepili až tak moc, ale požili jste špatné pití a to vám teď nedělá dobře.
Už je to takový zavedený zvyk, že většina z nás si dává na Silvestra bublinky. A tak já bych se dnes pokusil popsat, co to vlastně ty bublinky jsou? To, že se u nás říká: "Dám si šampaňské!" je samozřejmě úplná pitomost! Většinou se totiž jedná jen o víno, které je perlivé, nějaké ty bublinky tam sice jsou, ale co je to za bublinky, odkud se tam vzaly a jak vznikly, to je právě ten kulinární Babylon!
Naspeedovaný a uměle probublaný CO2, se dá vpravit do jakéhokoli moku. My bychom ovšem měli mít jasno, jestli pijeme italsky laděné prosecco, náš domácí sekt, španělskou cavu, burgundský crémant a nebo to nejslavnější a pochopitelně nejdražší francouzské šampaňské z oblasti Champagne. Rozdíly v chuti jsou poměrně dosti zásadní, a ovšem také v ceně - tam se pohybujeme od stokoruny k několika tisícovkám.
Obrovská záplava výrobců různých šumivých vín, sektů, trapného šampika, avantů a dalších tzv. bublinkových nápojů prodává miliony hektolitrů tohoto nápoje s výlučným jménem. Ať už svým produktům říkají jakkoli pamatujte, že - Champagne - to je terminus technicus, kterým lze podle zákona označit pouze víno pocházející z této francouzské oblasti.
Když budete pít pravé šampaňské, vězte, že zásady jeho výroby a také teritoria odkud pochází jsou zcela unikátní a chráněná. Můžete ochutnat spoustu jiných vynikajících šumivých vín, jež byla též vyrobena klasickou metodou šampaněz (jež ctí sekundární kvašení v láhvi), ovšem už se nesmí jmenovat šampaňské. Mohou to být skvělé crémanty, cavy či sekty. Jejich místo původu je ale jiné. A za to se platí. Milí příznivci gastronomie, pokud jste tedy - to pravé šampaňské ještě nikdy nevyzkoušeli, udělejte to. Jsou miliony věcí, bez nichž můžete klidně umřít. Ale jestli jste doposud - ani o tomto silvestru - neochutnali nejlepší bublinky na světě - to ještě neumírejte a až vás přestane bolet hlava, někdy si dejte aspoň jednu sklenku! Třeba - jenom tak - na zdraví!

Vážení posluchači, mějte se hezky a prosím vás - ani v tomto roce - "nejezte, nepijte a nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
K vašemu restaurantu vede labyrint. Jakmile objevíte správnou cestu – obvykle nehledáte další.
Anonym
Top
English