VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Budapešť
2015-10-25, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

maďarská metropole - Budapešť - je v mých očích - krásné a současně dosti rozporuplné město! Když jsem tam byl poprvé, psal se, tuším, rok 1973 a já jsem si na Rákocziho ulici koupil za všechny svoje peníze zářivě žluté triko z nápisem The Rolling Stones. Byly na něm vyobrazeny obličeje všech hráčů této slavné hard-rockové kapely. Tričko mi bylo sice trochu těsné, ale já jej přesto nosil s hlavou hrdě vztyčenou. Pravda je, že do školy jsem se s ním neodvážil, to mě varoval i táta a já sám moc dobře tušil, že si koleduji o průšvih kvůli propagaci tzv. západních idolů. Nicméně to - byla a je - má nejsilnější vzpomínka na Budapešť. Co se týká jídla, tehdy mne zajímaly pouze - langoše, klobásy a lečo. Ostatní jsem nevnímal. Maďarsko mi tehdy připadalo jako západní velmoc první kategorie s úžasným zbožím a chutným jídlem.

 

Minulý týden jsem byl v Budapešti znovu. Pozvali mne na literární festival s názvem "Příběhy z kuchyně". Povídali jsme si o jídle a pití, vyprávěl jsem o zajímavých českých restauracích, a také o tom, co je to ta - typická česká kuchyně. Snažil jsem se Maďarům vysvětlit, že naši lidé milují maďarský guláš, vídeňský řízek a bavorské vdolečky. A že jsme hluboce přesvědčeni, že se jedná o naše obvyklé české speciality. Oni se jen usmívali. A tak jsem pro změnu povídal o našem "národním stříbru" - pivu! Shodou okolností to bylo v hospůdce jménem Cech-In, která čepuje hned několik českých piv. Viděl jsem na ulicích mnoho hospůdek, které měly na čepu naše pivní značky, dokonce se jedna nálevna jmenuje po Bohumilu Hrabalovi. I tady vědí, že náš velký spisovatel měl své gastronomické slabůstky! Dmul jsem se národní pýchu.

 

Pak jsem pochopitelně zodpovědně prochutnal několik místních restaurací. Pokud chcete začít koštovat autentickou maďarskou kuchyni, je to bezesporu "Hungarian Bistro". Jejich gulášovka, halazslé nebo perkelt mají skutečně klasickou podobu. Když ovšem máte zájem o současnou - trendovou místní kuchyni, je třeba vyhledat třeba Bock Bistro nebo podniky jménem Borkoňha. Jsou velmi kreativní, ohromně zajímaví a chutní - doporučovány nejen mnou, ale i prestižním Michelinem.

 

Ale pozor, v Budě i Pešti, tedy na obou březích mohutného Dunaje najdete spoustu dalších, tak říkajíc, bezejmenných podniků, kde můžete okusit ty pravé - maďarsky laděné dobrůtky. A pro pamětníky mám ještě jednu tajnou informaci - jejich proslulá značka červeného vína - Bikavér - stále existuje a kvalita je čím dál tím lepší. Tak na zdraví!  

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani necestujte blbě!"

 

Váš Pavel Maurer

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English