VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Burčák
2018-09-29, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

letošní úroda vína je prý lepší! Vinaři si vše chválí, tedy kromě špačků, divokých prasat a dalších lupičů pasoucích se bez povolení na jejich milovaných vinohradech. Ale vína bude dost a kvalita je zaručena. Pro příznivce částečně zkvašeného hroznového moštu - burčáku - je to asi také dobrá zpráva, totiž, že jej bude dostatek. Burčák byl letos k mání dříve než v letech minulých. Burčák je chutný, laciný, ale i toto “vinné embryo” má své zákonitosti a pravidla. Je třeba je znát, jinak vás může leckdo napálit!
Pokud vám někdo nabídne litr burčáku za cenu pod 40 Kč, tak si raději zajděte na pivo. Podle názoru vinařů se totiž tato nízkoalkoholická lahůdka, když je ovšem poctivě vyrobena, nemůže (zvláště pak ve městech) dostat pod tuto cenovou hranici. Také bych nedoporučoval nakupovat burčák u stánků vedle silnic, kde na něj většinou svítí slunce, není tepelně ochráněn a často bývá zředěný vodou a prodává jej kde kdo. Mimochodem, ředit burčák vodou je u nás protizákonné! Přímo u vinařů máte určitě větší jistotu, že dostanete kvalitní produkt. Burčák - je dobrota, o které, mimochodem, v mnoha zemích světa vůbec netuší, že existuje. Burčák je známý především v zemích bývalé Rakousko-uherské monarchie. Třeba v USA pro něj nemají ani anglické slovo! Je to pro ně rarita. Dobrý burčák poznáte podle mnoha ukazatelů: Například by neměl být moc kalný, měl by vonět a chutnat po odrůdě, z níž je vyroben. Když jej pozorujete zblízka, měli byste vidět drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého, protože správně vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí. Proto pozor, ať vám nebouchne! Další malé varování pro burčák je, že vám může připadat jako sladká, neškodná šťávička z čerstvě vymačkaných hroznů s vysokým obsahem vitamínu B. Přesto se v něm skrývá 4-6 procent alkoholu a následky vás mohou nemile překvapit. Takže - burčák ano, ale s mírou! A nejlépe vypít hned po zakoupení! Žádné dlouhé skladování burčáku nesvědčí!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English