VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Carlosovo víno
2015-08-01, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

onehdy jsem jel v daleké zemi prašnou cestou za vínem. Někdo mi doporučil, abych našel bezejmennou vesnici, kterou nevyhledá ani navigace v autě a pak pokračoval doprava, jel několik kilometrů opuštěným olivovým hájem a pak dál, kolem nekonečných vinic a pak, že možná najdu v členitém kamenném domě - jistého Carlose. Mám se ho zeptat na víno.

 

Carlose ten den braly plotýnky, ale přesto vstal z postele a zavedl mne do svého - vinného království. Když jsem přičichl k jeho první degustační sklence, vzpomněl jsem si okamžitě na vůni některých vín, které u nás dělají - Autentisté. Pro vysvětlení - to jsou vinaři, kteří vyrábějí víno neinvazními tradičními starými metodami, neuznávají umělé kvasinky a jsou ohleduplní k přírodě. Vůně byla téměř totožná. 

 

Carlos je hrdý - a proto má na všech vignetách napsáno, že jeho vína jsou vyráběna kompletně ručně, neobsahují siřičitany, nebyla v dubových sudech, nebyla doslazována a především, že nepoužívá přídavné kvasinky. Jeho lahve - navíc - nemají korkový ani umělý ani skleněný špunt. Svá skvělá přírodní vína - zavírá Carlos - obyčejným korunkovým uzávěrem,.. takovým, co se používá třeba na pivo nebo na limonádu. Carlos je hrdý, protože tuto metodu zavedl již v roce 1979, kdy se mu proto vysmívalo celé Katalánsko. Že je blázen, neváží si svého produktu a že šetří korkem na nesprávném místě. Omyl. On to vydržel až dodnes.

 

Nyní k němu jezdí - tou dlouho neupravenou, prašnou cestou - fajnšmekři z Německa, nákupčí z Japonska a sommeliéři ze San Francisca.   

Jeho vína, stejně jako vína našich Autentistů, si konečně získala svoje obdivovatele. Až je někdy ochutnáte, budete překvapeni: Je to stejně neobvyklé, jako když poprvé pijete čerstvě nadojené mléko, nebo když se zakousnete do opravdové slepice, která běhala po dvoře a nebo - když jíte rybu, kterou jste si sami chytili na udici. Přesně tohle jsou ty opravdové chutě,..bez žádných přidaných konzervantů, barviv, stabilizátorů a dalších serepetiček!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English