VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: "Celebrity Chef"
2018-09-30, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

máte rádii celebrity? Nebo vám leze na nervy už jen to prapodivné slovo? Když se totiž o někom říká, že je V.I.P. (tedy very important person) a nebo že je to známá tvář a nebo celebrita - to člověka občas dožere! Já se přiznám, že mě to také trochu štve a ,mimochodem, osobně znám pár skutečně slavných celebrit! Jsou to fakt, opravdové Vipky, žádné rychlokvašky či béčkové polohvězdičky, jsou celebrity, jsou slavní, ale neuvěřitelně je rozčiluje, když jim tak někdo říká! Nicméně, já bych vám v tomto kulinárním sloupku chtěl vyprávět o celebritách gastronomických. Víte, když je někdo herec nebo zpěvák, malíř, dirigent, aristokrat, spisovatel, režisér, vynálezce, významný politik, nebo vrcholový sportovec - tak na to, že je celebrita, jsme stovky let všichni zvyklí. Ale když někdo řekne: celebrity chef, šéfkuchař, který je považován a hvězdu, vipku i celebritu - to je ovšem novinka! Dneska se spousta lidí touží vyfotit raději s Jamie Oliverem nebo Zdenkem Pohlreichem než s Petrou Kvitovou či Lionelem Messi! Doba se změnila, před pětadvaceti lety nikdo žádné špičkové celebritní kuchaře nevnímal, tedy pokud se hluboce nezabýval gastronomií. Kuchař, i když vařil jako Bůh, tak byl schovaný někde za sporákem, ve špatně větrané kuchyni a když jídlo bylo opravdu unikátní, tak si zpoceného chefa - čas od času - nějaký potentát zavolal ke stolu a po večeři mu osobně poděkoval. Dnes je situace úplně jiná. Šéfkuchaři jsou hvězdy první kategorie! Řekl bych, že někteří kuchaři stojí mnohem častěji před kamerou než u sporáku. Je to jejich věc, konečně, oni u té kamery dělají mnohdy velmi záslužnou práci - že totiž vzdělávají národ, přibližují recepty, prozrazují tajemství šéfkuchaře, různé finty a vychytávky. No a někdy jsou dokonce i vtipní a zábavní, takže, proč by ne? Celebritní kuchaři jsou trendem dnešní doby. Mají svoje rubriky v časopisech, točí se o nich filmy, vydávají knížky jako na běžícím pásu, jejich osobní cooking show a také kurzy vaření jsou beznadějně vyprodané. Tak to jsou naše kuchařské celebrity - z povolání, které v minulosti bylo spíše “za trest” se stal malý Hollywood! Tak držme palce, ať jim to vydrží. Ať skvěle vaří a dobře o tom vyprávějí - víc není potřeba!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English