VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Ceny jídla
2015-11-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

cena jídla - je v naší mysli - určitě a vždy až na prvním místě! Je to věčné téma, spory, dohadování, zklamání, rozčarování. Vlastně si ani pořádně nepamatuji, že by mi někdo v poslední době řekl: "Tedy v té restauraci bylo úžasné jídlo, skvělé pití a okouzlující obsluha! Vůbec nelituji peněz a ještě jsem jim přidal tučné dýžko navrch!"

 

Buďme k sobě - upřímní. Většinou máme pocit, že jsme si koupili "zajíce v pytli"…a to byl ještě nedopečený a možná to nebyl zajíc, ale spíš králík nebo nějaká nutrie! Naše představy o ceně jídla v restauraci jsou konfrontovány denně s nečekanými výkyvy nahoru a dolů. Jedna restaurace nabízí tříchodové menu za 69 korun - což je ekonomický nesmysl a druhá vám zase nabídne exotický pidi-předkrm o váze 7 a půl gramu za tři stovky a tváří se, že není na světě už nic lacinějšího. Abychom se v tom totálním "country" trochu vyznali, nabízím vám pár důležitých argumentů, které, prosím, mějte na zřeteli, až se zase někde rozčílíte, že jídlo je drahé a za nic nestojí!

 

Představte si talíř s obrovským řízkem a bramborovým salátem za takových - 250 korun. Za to platíte, to vidíte a to cítíme ve svém břiše. Jenže teď ten řízek začněte porcovat trochu jinak a spravedlivě! Jednu čtvrtku řízku rovnou odepište na nájemné restaurace, další kousek na platy zaměstnanců, připočtěte energie, spotřebu vody, zařízení kuchyně a vybavení toalet. Některé restaurace také kalkulují náklady na reklamu, musí vytisknout jídelní lístky, mít své webové stránky. Na ně můžete obětovat třeba půlku bramborového salátu. Pak ještě ukrojte kus řízečku pro majitele podniku, aby měl na dovolenou a také na investice do budoucna. Ještě další část řízku padne na účetní terminály a na % pro banky za použití platebních karet. A teď se znovu podívejte, kolik vám z toho řízku na talíři zbývá, abyste mohli koupit telecí maso, strouhanku, vajíčka, sádlo a koření - tedy investovat do samotného jídla. A to počítám bez DPH! 

 

Nevím, možná, že jsem ještě na něco zapomněl - ale i tak je těch položek docela dost na to, aby pokryly cenu jednoho obyčejného řízku s br. salátem.

 

Věřte, že to pro hospodské, ale i pro nás zákazníky - bývá často velká honička, abychom mohli nakonec spokojeně říci - tam to bylo dobré a za rozumnou cenu! Tam se zase někdy vrátím.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Váš Pavel Maurer

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English