VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Černý česnek
2014-11-15, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dcera mi přivezla ze zahraničí - černý česnek. Věnoval jí ho zelinář, ke kterému chodí často nakupovat. Myslela si nejdříve, že je to nějaká propagace produktu, který nikdo moc nechce a tak jej velkodušně rozdávají zákazníkům jako promo-akci. Raději, než aby se zboží zkazilo a přišlo na zmar!

 

Jenže pak jsme doma ostražitě ochutnali pár svraštělých stroužků - černých jako bota - a byli jsme zcela okouzleni. Hned jsme začali hledat informace - co to vlastně je, ten chutný černý česnek? Moc rád se s vámi o ně podělím, protože věřím, že i vy milujete tuto surovinu a nezbytnou ingredienci našich pokrmů.

 

Normální kvalitní česnek je, jak známo - významný antioxidant, posiluje náš imunitní systém, chrání proti bakteriím a virusům. Oddaluje procesy stárnutí, je velmi užitečný pro diabetiky a osoby trpící vysokým krevním tlakem. Chrání játra a zlepšuje aktivitu prostaty. Tělo s ním lépe odbourává tuky a cholesterol. 

 

Tohle si všichni pamatujeme, že dokáže normální česnek. Ten černý umí - to samé, jenže mnohem, mnohem víc a účinněji!

 

Ještě k tomu je přirozeným dodavetelem energie a osvěžení, je dobrý na astma a dýchací problémy. Snižuje stres, depresi a uklidňuje nervy. Napomáhá zacelení ran a posiluje kosti. Je pochopitelně užitečný v procesu našeho trávení a fungování vnitřních orgánů.

 

Černý česnek je vlastně obyčejný česnek, který ovšem prošel speciálním kvasným procesem (fermentací) - a tím se v mých očích stal superpotravinou! Jeho příprava je v Asii známá po tisíce let a je velmi jednoduchá. Obyčejný česnek se zvolna vysušuje asi měsíc při teplotě kolem 70 st. Celsia. Česnek zčerná a je vyzrálý jako víno. Ne náhodou chutná jako sušená hrozinka či švestka, typická chuť česneku přichází až - jemně -nakonec.

 

Je naprosto přírodní, bez konzervantů, jednoduše se skladuje a dlouho vydrží. Ovšem pozor - stojí 3x víc než normální česnek. Když si jej dáte před snídaní - jeho účinky vnímáte až 8 hodin a vaše celková kondice i výkonnost se zvyšuje.

 

V jednom stroužku prostě získáte hromadu dobrých látek - a navíc vám není vůbec cítit z pusy!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English