VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Červi a ředkvičky
2015-06-03, Text: Pavel Maurer

Včera jsem ze svého malého záhonku vytáhl 30 vlastnoručně vypěstovaných ředkviček a "zplakal jsem na výdělkem"! Když si jenom vzpomenu, kolik litrů pitné vody se do nich vpilo, kolikrát jsem je přetrhával, aby našly své místo na slunci a kolikrát jsem před nimi poslušně zaklekl na kolena a otrhal plevel bující všude kolem nich…a výsledek? Jen asi 5 kousků bylo v pořádku, jinak téměř každá již měla tu čest se potkat s mým sousedem slimákem, který ji z nějaké strany ohlodal. Při bedlivém prohlížení červených výtvorů mého zahradničení jsem se občas zaradoval a na chvíli nabyl dojmu, že ji ty potvory slizké minuly. Ta chvíle štěstí však trvala jen do té doby, než jsem exteriérově neožranou ředkvičku rozkrojil a uvnitř zíral na spletité chodbičky červíků i na červíky samotné, velmi živé, vypasené a radostně na mne mávající svými slepými hlavičkami. Já totiž na své zahrádce nepoužívám žádné chemikálie, postřiky a nikterak zeleninu neošetřuji. Jsem hrdý, že moje rukola je správně nahořklá, že rajčata chutnají jako rajčata a ne jako polystyrén a že ředkvičky mají říz! No a příroda se mi za to - dost férově - odvděčuje tím, že ke mně vysílá své posly v podobě slimáků, kosů, červů a krtků, aby i oni ochutnali jak jsem vše skvěle vypěstoval. To, že mají v našem supermarketu tak úžasně designové ředkvičky bez jediného červíka a kazu na kráse, ovšem také bez chuti, to mi vlastně vůbec divné. To je daň civilizační. No a tak jsem ty svoje domácí ředkvičky snědl i s těmi červíky, protože chutnají úplně stejně jako to co jedí a navíc jsou vynikajícím zdrojem proteinů.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English