VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Červi a ředkvičky
2015-06-03, Text: Pavel Maurer

Včera jsem ze svého malého záhonku vytáhl 30 vlastnoručně vypěstovaných ředkviček a "zplakal jsem na výdělkem"! Když si jenom vzpomenu, kolik litrů pitné vody se do nich vpilo, kolikrát jsem je přetrhával, aby našly své místo na slunci a kolikrát jsem před nimi poslušně zaklekl na kolena a otrhal plevel bující všude kolem nich…a výsledek? Jen asi 5 kousků bylo v pořádku, jinak téměř každá již měla tu čest se potkat s mým sousedem slimákem, který ji z nějaké strany ohlodal. Při bedlivém prohlížení červených výtvorů mého zahradničení jsem se občas zaradoval a na chvíli nabyl dojmu, že ji ty potvory slizké minuly. Ta chvíle štěstí však trvala jen do té doby, než jsem exteriérově neožranou ředkvičku rozkrojil a uvnitř zíral na spletité chodbičky červíků i na červíky samotné, velmi živé, vypasené a radostně na mne mávající svými slepými hlavičkami. Já totiž na své zahrádce nepoužívám žádné chemikálie, postřiky a nikterak zeleninu neošetřuji. Jsem hrdý, že moje rukola je správně nahořklá, že rajčata chutnají jako rajčata a ne jako polystyrén a že ředkvičky mají říz! No a příroda se mi za to - dost férově - odvděčuje tím, že ke mně vysílá své posly v podobě slimáků, kosů, červů a krtků, aby i oni ochutnali jak jsem vše skvěle vypěstoval. To, že mají v našem supermarketu tak úžasně designové ředkvičky bez jediného červíka a kazu na kráse, ovšem také bez chuti, to mi vlastně vůbec divné. To je daň civilizační. No a tak jsem ty svoje domácí ředkvičky snědl i s těmi červíky, protože chutnají úplně stejně jako to co jedí a navíc jsou vynikajícím zdrojem proteinů.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English