VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Česká kuchyně
2015-03-08, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

věříte tomu, že česká kuchyně prožívá reinkarnaci? Já tedy ano. Konečně se začíná něco dít. Doufejme, že se to neodehrává pouze ve světě food kritiků, propagátorů gastronomie a osvícených chefů. Mnoho kuchařů a restauratérů už - díky Bohu - pochopilo, že chceme prostě - jen - tu svoji kuchyni! Ovšem skvěle uvařenou! 

 

Naše země se konečně už trochu vzpamatovala ze zahraničních kulinářských experimentů a pseudokultur. Nejvíce ze všeho mě vždy děsily různé - hůře či lépe - prováděné "fusion". Jen pro vysvětlení, co znamená - fusion. Toto slovo původně vzniklo spíše jako ekonomický termín pro výhodné spojení dvou i více podniků dohromady. V oblasti gastronomie může být fusion třeba kombinace smaženého ptakopyska s amazonským kořením a ovesnými vločkami. Někdy se totiž stává, že kuchař, který neovládá pořádně ani českou, ani francouzskou, ani italskou kuchyni, se snaží zakrýt své neumětelství nálepkou - fusion. Výsledkem je většinou paskvil! Jen v Praze můžete dnes ochutnat přes čtyřicet různých zahraničních či exotických kuchyní. Jejich autenticita je ale mnohdy na pováženou.

 

Nastává čas přirozeného návratu k jídlům, které jsou nám geneticky a historicky nejblíže. Chceme zpátky své pravé lokální delikatesy.

 

Česká kuchyně je průsečíkem mnoha kultur. Rakousko-Uhersko se v nás nezapře. Ve Vídni patřilo k dobrému zvyku mít českou kuchařku. Naše země však díky svému umístění a vývoji je též pod vlivem maďarské, slovenské, židovské a německé kuchyně. 

 

Když se dnes zeptáte šéfkuchařů, či odborníků na gastronomii - co? je podle jejich názoru nejtypičtější české jídlo, odpovědi se různí: Krkonošské kyselo, vepřo-knedlo-zelo, svíčková, povidlové buchty, obložené chlebíčky, houbový kuba, bramborák i nudle s mákem.  

Francouzi k nám však určitě nejezdí ochutnat foie gras, Neapolitáni nefalšovanou pizzu a Norové nakládané sledě. Kde tedy vaří to naše nej-jídlo? I my - Češi - často pátráme, v jakých restauracích dělají opravdu chutnou svíčkovou na smetaně, koprovku nebo kde ještě dokáží buchtičky se šodó. 

 

Držme proto palce všem kuchařům, kteří si zvolili nelehký ale krásný cíl: Vrátit na náš stůl ve vysoké kvalitě jídla, která k nám nejvíce patří…

 

Krásný víkend a nejzte blbě!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English