VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Česká moderní
2018-05-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

tak jsem se zase jednou poučil něco nového a české kuchyni, a musím přiznat, i trochu pobavil nad hloupostí takzvaných super kreativních šéfkuchařů. Šel jsem minulý týden v centru Prahy kolem poměrně luxusní a velmi dobře umístěné restaurace, která se nachází na jedné z nejvýznamnějších turistických tras Starého Města. Hned ve svém názvu na dveřích a oknech restaurace hrdě oznamuje kolemjdoucím, že nabízí - cituji: Moderní pohled na českou kuchyni. Píše to samozřejmě anglicky: “Modern look of Czech cuisine”, aby turisté hned porozuměli na čem si tam můžou pošmáknout. Tak jsem začal pročítat vyvěšený jídelní lístek, abych se dozvěděl něco nového o moderním pohledu na naší českou kuchyni - a nevěřil jsem vlastním očím. Vida, tak jako předkrm nabízejí turistům - toužícím ochutnat české kulinární skvosty - v našem kraji tolik typická “pečená kachní foie gras, alsaský perník a meruňky s čokoládovou omáčkou. Salátům pak vévodí: Salát ze zelených listů s Balsamikem, tedy klasickým tmavým vinným octem, jehož vynálezem se pyšní italská Modena. Pak je tam: Tomatová polévka s bazalkovým mascarpone! K tomu špagety Aglio olio s krevetami. Ty byly asi - jakožto české typické sea food - vyloveny ve Vltavě???, No a pak meníčko pokračuje, nabízí - chřestové rizoto s parmazánem a nakonec další známou českou delikatesu: Jablečný bůček v Calvadosu, květák, glazované žampióny, ořechové noky. Všichni samozřejmě víme, že kalvados je typická pálenka z jablek pocházející původem z Normandie. Podle francouzských, dosti striktních zákonů, respektuje jeho výroba přesně daná pravidla. Není to rozhodně žádná česká jablkovice, slivovice ani hruškovice. No a tak jsem si přečetl spolu s několika vyjevenými turisty značnou část tohoto meníčka, které naší české gastronomické scéně moc velkou reklamu nedělá. Vypadá to, že jsme jakási kolonie mezi Itálií, Francií a Německem a vůbec netušíme, co vlastně naše česká kuchyně. Ten “moderní pohled na českou kuchyni” totiž není moderní, ale hloupý. Je výrazem zoufalství kuchaře, který se chce zavděčit, ale vůbec netuší jakou svému oboru dělá medvědí službu! K němu bych nešel na bůček s Calvadosem - ani zadarmo!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English