VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Česká potravina
2014-07-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

všichni jste si určitě všimli, že na našem mediálním trhu se již delší dobu řeší - co vlastně znamená, když se řekne - česká potravina? Je vyrobena z českých surovin?.. nebo má jen český obal? Kolik procent je v ní toho našeho - lokálního?

 

Mnohdy se nám totiž stává, že si pochutnáváme na typickém domácím sýru, který ovšem urazil - několik - tisíc - kilometrů - než přistál na našem talíři. Sýr sice pochází z moravského mléka, jenže to bylo exportováno do Německa, tam částečně upraveno a pak zpracováno na hmotu, jež pomalu vyzrála - v italských sklepích a sýrárnách. Nakonec - typický český domácí sýr - doputoval přes několik logistických center do obchodního řetězce. Takže sýr - náročný to cestovatel - se po nějakém čase ocitl opět u nás, tedy v zemi, která poskytla původní surovinu - mléko. Asi už nemá cenu detailně rozebírat, že na tomto českém výrobku se nejspíš také podílely syntetické kvasinky z Holandska a zabalen je do polského papíru, který využívá tiskové barvy z Číny.

 

Potravinářský průmysl nejen u nás, ale na celém světě má vlastně velikánský problém - určit přesný původ potravin. Pepř je z Indie, rajčata ze Španělska, kiwi z Nového Zealandu a jablka z Jihoafrické republiky. Co s tím? Když si pak koupíte třeba jenom obyčejný salám, zjistíte, že je vyroben z několika druhů masa, sádla, kůží a masových separátů. Je v něm koření ze tří světadílů, pak konzervační látky, barviva a několik druhů ušlechtilých plísní pocházejících bůhví ze kterého konce světa. V takových případech je někdy velmi nesnadné - říci zodpovědně, odkud vlastně potravina je? Kolik procent ingrediencí je v ní z Česka, Maďarska nebo z Brazílie?

 

Zdá se, že jedinou jistotou je, když zajedete na nějakou rodinnou farmu a tam si osobně vykopete brambory, natrháte třešně a farmář vám zabije králíka přímo před očima. Jenže nemyslete si, ani tady vás svět globálního obchodu nenechá na holičkách. Kdo ví, kde farmář koupil sadbu na brambory? Čím bylo hnojeno pole, odkud pochází ochranný postřik na třešeň a zda se králíkova babička nenarodila v Maroku?

 

Nemyslím, že je dnes možné používat striktně - a pouze - jen domácí potraviny. Nejsme v africké džungli ani v peruánských Andách. I já mám rád exotické produkty. Když ale jedu po dálnici a míjím ty nekonečné řady kamiónů, které nesmyslně převážejí vajíčka a máslo po Evropě - tam a zase zpátky, říkám si prostě - a jen - ...všeho s mírou!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte - a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English