VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Cestování
2018-09-01, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

o prázdninách jste někteří byli třeba až v Africe podívat se na gorily, jiní stanovali na Lipně, další surfovali na Lago di Garda, užívali si v Řecku, Turecku v Bulharsku nebo na Balatonu. Přes půl milionu našich občanů navštěvuje pravidelně Chorvatsko, jejich krásné, průzračné moře, romantické ostrovy a ostrůvky. Hm, mají sice trochu vyšší ceny než v Itálii, ovšem dobrá slovanská duše se nezapře. Otázka zní - co jsme na všech svých cestách zajímavého ochutnali? Pečené zebry? Sumce z rybníka Svět? Či snad špagety bolognese v originálním podání? nebo hobotnicova salata, pljeskavicu, šašlik a také maďarský langoš s česnekem? Ať už jste si dali cokoli odpovídalo vaší chuti, kapse i lokalitě - doufám, že to bylo dobré a že jste obohatili svoje prázdninové zážitky o další dimenzi - totiž o gastronomii typickou pro místa, která jste navštívili. Mnozí turisté totiž mají klamný dojem, že když někam přijedou, vyfotí si kostel, něco si poslechnou o historii města, proběhnou po hlavním náměstí, případně se projedou po řece či navštíví místní folklórní atrakci, tak, že tím pádem pochopili, oč tu běží. Chyba! Bez ochutnání typických a nefalšovaných jídel a nápojů se, podle mého názoru, taková návštěva dá pokládat za poloviční, neúplnou a celkově špatně organizovanou. Speciality jsou nezbytné! Když přijedete z Řecka, aniž byste ochutnali jejich tzatziky, suvlaki, retsinu a tučný jogurt s medem a ořechy, jako byste tam byli jen s jedním okem, uchem, bez jazyka a o jedné noze. Totéž platí, když si nedáte ve Florencii jejich dršťkový sendvič lamperdoto, v Indii nějaké to street food (jídlo na ulici), když si v Andalusii neochutnáte sušenou šunku z černých prasat - originální jamón iberico s bílým sherry a olivami, když si v Provence nedáte bouillabaissu s česnekovým aioli, topinkou a sklenku růžáčku. To je stejný hřích, jako, kdybyste si nedali na Valašsku hruškové frgále, na jihu Čech Kaplickou cmundu a nebo na Moravském Slovácku domácí vínečko. Pokud tohle neuděláte všude na světě, ve všech malých i velkých koutech naší planety - pak byla vaše cesta, z mého pohledu, trochu marná. Když totiž nezjistíme, co kde komu chutná, co pěstuje, loví, udí, smaží, vaří, nikdy nemůžeme pochopit ani to ostatní. Gastronauti - to nejsou žádní kulinární šílenci, to jsou jenom lidé, kteří vnímají svět kolem sebe opravdu do důsledku - a všemi svými smysly!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English