VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chcete zajít na čínu? Čekejte zvířecí hlavy, psy a škorpióny
2013-05-11, Text: Pavel Maurer
Vážení gastronauti, jestli právě jíte, spoléhám se na to, že jste ve věcech gastronomie otrlí a něco vydržíte. Budu vám totiž vyprávět o největším hitu čínské kuchyně – o konzumaci zvířecích hlav.

Čína je obří země s nesmírnou historií a též specifickou a pro nás přinejmenším velmi zvláštní gastronomií. To, čemu na našich ulicích, trzích nebo v nákupních střediscích říkáme čínská kuchyně, má s touto mnohavrstevnou megakulturou jen pramálo společného.

Nyní tam nejvíc frčí jíst hlavy ovcí, ryb, králíků a kačen. Fronty čínských gurmánů čekají před restauracemi a bistry, kde se specializují pouze a jedině na tuto část zvířecího těla, totiž na hlavu. Jde o něco, co je pro spoustu lidí odporné, nechutné a nepříjemné.

Jíst kačeří prsíčka nebo jehněčí kýtu je esteticky určitě příjemnější zážitek, než když na vás z talíře třeští upečené oči zajíce nebo berana. Módní trendy však necloumají pouze světem oblékání, parfémů nebo hudby, ale ovlivňují i naše talíře. Po dlouhé době vlády nezapomenutelného Mao Ce-tunga, kdy oficiální jídelníček byl ochuzen o psy a škorpióny, nastává návrat ke zvířecím hlavám.

Pozor! Nejde o žádnou kulinární novinku. Hlavy zvířat měly na svém stole chudší vrstvy obyvatel především v provinciích odnepaměti. Je to logické. Šlo o část zvířete, kterou bohatší vrstvy a lidé z měst opovrhovali.

Dnes v Číně prosperují celé řetězce podniků prodávajících až tři tisíce kořeněných, smažených, pečených i vařených hlav denně. Neznalému návštěvníkovi podrobně na videu ukážou, jak má na talíři rozlomit králičí čelist, že zub může použít na vydlábnutí líček a tenká čelistní kost se hodí jako párátko.

Za sebe musím podotknout, že jsem šetrný, nerad plýtvám. Takže musím jednoznačně podpořit snahu o využití celého zvířete, i když to není na první pohled „apetitlich“. Kachní hlava prý chutná docela dobře, na smažený ovčí jazyk je třeba si trochu zvyknout.

Závěrem bych chtěl připomenout, že Číňané patří dnes globálně k nejaktivnějším turistům a též investorům do světového majetku. Zvolna získávají pozice. Připravme se! Možná, že brzy budou mít mnohem větší vliv i na naše jídlo.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English