VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chefové na cestách
2016-01-24, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

je to úplné okouzlení, když najednou potkám - třeba na venkově - šéfkuchaře, kterého jsem předtím vídal v noblesních pětihvězdičkových hotelech, prestižních restaurantech nebo v jiných nóbl podnicích.

 

Je to vlastně velmi dobrá zpráva, že vynikající kuchaře, kteří prošli světem, vařili v Ženevě, v Paříži nebo ve Florencii, učili se u zkušených michelinských matadorů - a vy je načapáte ve Zlámané Lhotě v malinkém rodinném restaurantu - který ovšem nabízí super špičkovou gastronomii!

 A tak se mi poštěstilo, že jsem před pár dny ochutnal delikatesy, co vaří jeden skvělý šéfkuchař ve svém novém podniku na letišti u Mladé Boleslavi. Pro Pražáky to zase není až tak "z ruky" a restaurace má - svým způsobem - světový standard.

 

Další příklad - natrefil jsem - zcela náhodně - na šéfkuchaře bývalého slavného a vyhledávaného exotického podniku Pasha. Dnes můžete chefa vidět přímo v akci každý den v jeho vlastním skromném bistro-bufetu na rohu náměstí Míru v Praze 2. Miniaturní bufáč o rozměrech 5x00nic metrů poznáte podle toho, že okolo poledne tu stojí fronta lidí až na ulici. Jednoduchá a laciná jídla - s sebou i na stojáka. Pokrmy mají šmrnc libanonské, turecké a bulharské kuchyně. Je to chutné a je vidět, že kuchař umí vařit pro pány, pro šejky i pro normální lidi! Profese se nezapře!

 

V Jihlavě na náměstí zase čaruje bývalý nejlepší kuchař roku, který prošel pražskými i zahraničními luxusními podniky. Dnes pečuje o hosty z Vysočiny a drží si svůj styl. Zkušenost z takzvané vysoké gastronomie se pozná, i když děláte třeba jen knedlíky s vejci!

 

Je to potěšující, že špičkoví šéfkuchaři se nečekaně objevují i mimo významné kulinární destinace: Utíkají před stresem velkých restaurantů a měst nebo se vrací zpět do svého rodiště, zdědí majetek, který je třeba kultivovat a nebo to prostě risknou, zadluží se a chtějí být takzvaně - ve svém! 

 

A jaký z toho máme užitek my, obyčejní strávníci - prahnoucí po kvalitě? Ochutnáme občas vynikající pokrmy i tam, kde bychom to ani náhodou neočekávali!

 

Tak na vaše zdraví - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English