VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Chefové na cestách
2016-01-24, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

je to úplné okouzlení, když najednou potkám - třeba na venkově - šéfkuchaře, kterého jsem předtím vídal v noblesních pětihvězdičkových hotelech, prestižních restaurantech nebo v jiných nóbl podnicích.

 

Je to vlastně velmi dobrá zpráva, že vynikající kuchaře, kteří prošli světem, vařili v Ženevě, v Paříži nebo ve Florencii, učili se u zkušených michelinských matadorů - a vy je načapáte ve Zlámané Lhotě v malinkém rodinném restaurantu - který ovšem nabízí super špičkovou gastronomii!

 A tak se mi poštěstilo, že jsem před pár dny ochutnal delikatesy, co vaří jeden skvělý šéfkuchař ve svém novém podniku na letišti u Mladé Boleslavi. Pro Pražáky to zase není až tak "z ruky" a restaurace má - svým způsobem - světový standard.

 

Další příklad - natrefil jsem - zcela náhodně - na šéfkuchaře bývalého slavného a vyhledávaného exotického podniku Pasha. Dnes můžete chefa vidět přímo v akci každý den v jeho vlastním skromném bistro-bufetu na rohu náměstí Míru v Praze 2. Miniaturní bufáč o rozměrech 5x00nic metrů poznáte podle toho, že okolo poledne tu stojí fronta lidí až na ulici. Jednoduchá a laciná jídla - s sebou i na stojáka. Pokrmy mají šmrnc libanonské, turecké a bulharské kuchyně. Je to chutné a je vidět, že kuchař umí vařit pro pány, pro šejky i pro normální lidi! Profese se nezapře!

 

V Jihlavě na náměstí zase čaruje bývalý nejlepší kuchař roku, který prošel pražskými i zahraničními luxusními podniky. Dnes pečuje o hosty z Vysočiny a drží si svůj styl. Zkušenost z takzvané vysoké gastronomie se pozná, i když děláte třeba jen knedlíky s vejci!

 

Je to potěšující, že špičkoví šéfkuchaři se nečekaně objevují i mimo významné kulinární destinace: Utíkají před stresem velkých restaurantů a měst nebo se vrací zpět do svého rodiště, zdědí majetek, který je třeba kultivovat a nebo to prostě risknou, zadluží se a chtějí být takzvaně - ve svém! 

 

A jaký z toho máme užitek my, obyčejní strávníci - prahnoucí po kvalitě? Ochutnáme občas vynikající pokrmy i tam, kde bychom to ani náhodou neočekávali!

 

Tak na vaše zdraví - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English